DIY: krijtbordhuisjes voor Sint en Piet

Ben je het beu om elk jaar weer een simpele schoen te zetten? Wil je graag eens iets origineels maken voor Sinterklaas? Dan heb ik een leuk idee voor jou: krijtbordhuisjes! Met wat hout, schoolbordverf en gereedschap van Bosch ging ik aan de slag en maakte ik deze mooie eyecatchers. Deze houten huisjes zien er zo leuk uit dat Sint en Piet ongetwijfeld veel cadeautjes zullen brengen! (promotie)diy sinterklaas bosch zaagmachinediy sinterklaas bosch schuurmachinediy sinterklaas bosch zaag- en schuurmachinediy sinterklaas bosch huisjes schilderendiy sinterklaas bosch dorpjediy sinterklaas bosch dorpje overview

DIY Sinterklaas

Elk jaar weer kijk ik enorm uit naar de komst van Sinterklaas. Als kind vond ik het de meest magische dag van het jaar en nu nog steeds geniet ik erg van deze feestdag. Ik vind het dan ook fantastisch om mijn woning in de juiste sfeer te brengen. Omdat ik niet zo hou van die typische kitsche versiering besloot ik dit jaar te kiezen voor een DIY-project voor Sinterklaas. Het leek me een leuk idee om zelf enkele speelse krijtbordhuisjes in een Scandinavische stijl te maken.

Houten huisjes

Ik had thuis nog wat hout liggen van één van mijn vorige DIY projecten en koos ervoor om hiermee de huisjes te maken. Om te beginnen tekende ik de vormen op de houten plaat en daarna ging ik samen met mijn vriend aan de slag. Eerst zaagden we de verschillende vormen uit het hout met de decoupeerzaag van Bosch. Vervolgens gebruikten we de schuurmachine om alle zijkanten af te schuren. Wat erg handig om weten is, is dat beide toestellen deel uitmaken van de 18V-family. Dit betekent dat je maar één accu moet aankopen en deze voor beide tools kan gebruiken. Tijdens het klussen hadden we trouwens ook een handig hulpmiddel: de PWB 600 werkbank van Bosch. We gebruikten dit toestel om het hout vast te klemmen en om op te werken. Erg praktisch!

Schilderen met schoolbordverf

Toen eenmaal de huisjes gezaagd en geschuurd waren, moesten we ze alleen nog maar beschilderen met schoolbordverf. Het leek ons tof om enkele deuren en raampjes af te plakken met washitape, zodat hier geen verf op zou komen. De uitsparingen creëren een leuk effect, omdat je het ruwe hout nog ziet. In totaal duurde deze klus ongeveer 2 uur en dat was het meer dan waard. Ik ben echt helemaal gek van de krijtbordhuisjes en heb al veel complimenten gekregen van mijn vrienden. Wat vinden jullie ervan?

Wat heb je nodig

Werkwijze

 • Ga naar een houthandel en koop een houten plank. Ik had thuis nog een plaat van 50 op 70 cm staan en dit was voldoende om 6 huisjes te maken.
 • Teken met potlood de vormen uit op het hout. Alle huisjes die ik heb gemaakt zijn ongeveer 15 à 20 cm breed en 20 à 40 cm hoog.
 • Gebruik de Bosch PST 18 LI decoupeerzaag om de vormen uit het hout te zagen. Dankzij deze tool zaag je snel en nauwkeurig rechte lijnen.
 • Schuur daarna alle zijdes af met de Bosch PSM 18 LI schuurmachine, zo vermijd je mogelijke splinters. Al het stof wordt trouwens netjes opgevangen in de microfilterbox.
 • Beschilder de huisjes met schoolbordverf en plak eventueel enkele deuren of raampjes af met washitape.
 • Teken met krijt ramen, deuren of bakstenen op de huisjes van zodra de verf droog is. Een ideale activiteit om samen met de kids te doen!
 • Zet de huisjes klaar bij de schoorsteen en decoreer ze met jutten zakken, schoenen en wortels.
 • En nu maar wachten op geschenkjes!

Tips

 • Heb je geen schouw? Deze huisjes zien er ook prachtig uit op een hippe wandplank tegen de muur.
 • Laat je kinderen hun verlanglijstje voor Sinterklaas op de krijtbordhuisjes schrijven. Hopelijk laat de goedheiligman een berichtje achter…
 • Gebruik de huisjes nog ook na 6 december. Zet ze bijvoorbeeld in de kinderkamer en laat je kleintjes ermee spelen. Of schrijf je menu erop en zet ze in de keuken.

Over Anne-Catherine van CLO CLO

Goedlachs, enthousiast, ambitieus én met een serieuze verslaving… aan interieur! Anne-Catherine Gerets startte in de zomer van 2014 haar blog CLO CLO en deelt sindsdien alles wat haar inspireert. In het weekend vind je haar meestal terug op een of andere markt, waar ze verse bloemen en planten koopt. Onder het motto ‘het leven is een feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen’, gaat ze voor vtwonen aan de slag met haalbare DIY-ideeën die smaken naar meer. Veel meer. Graag een workshop volgen van Anne-Catherine? Hou dan CLO CLO Studio in de gaten!

Bron: Tekst, styling en fotografie Anne-Catherine Gerets | in samenwerking met Bosch Power Tools

nog meer: bloggers