Zelfontworpen nieuwbouwhuis

Ze gingen op reis en namen mee terug: een flinke dosis inspiratie voor het ontwerp van hun nieuwe huis. Sinds anderhalf jaar wonen Menno en Tessa met hun drie zonen in hun eigen tekening. 

Houten huis

‘Kijk, hier zie je nog hoe het er een jaar geleden uitzag.’ Tessa wijst naar de veranda, waar het hout onder het afdak nog niet is vergrijsd, zoals bij de rest van het huis het geval is. Menno en Tessa kozen voor hun nieuwbouwhuis bewust voor houtskeletbouw, afgetimmerd met rood cederhout. De inspiratie daarvoor kwam uit Frankrijk. ‘Tijdens onze vakantie huurden we een spiksplinternieuw houten huis van particulieren. We vonden het zo mooi, dat we er wel wilden wonen.’

Gezellig druk

Wat hen vooral aansprak, was het gebruik van natuurlijke materialen en het feit dat de woonkamer en de keuken één geheel waren. Tessa: ‘In het huis waar we toen woonden, waren de keuken en de woonkamer gescheiden. Met een heel gezin was dat soms best benauwend en bovendien vonden we het nogal ongezellig.’ Na de vakantie in Frankrijk vond het stel al snel vrije kavels in Alphen aan den Rijn. ‘Bij deze kavels lag de diepte vast, maar in de breedte konden we zo veel kopen als we wilden. En belangrijker nog: we waren ook vrij om te bouwen wat we wilden!’ Tessa en Menno maakten de tekeningen zelf en lieten de inbouwkasten en bergruimte door een interieurbouwer intekenen. ‘Met een gezin is het al gezellig druk in huis, dus ik vond het tof als spullen zo veel mogelijk achter deurtjes zouden staan.’ Na een halfjaar tekenen en nog eens een halfjaar bouwen, was het zover. ‘Het is heel gek als alles wat je hebt getekend ineens echt is.’ Een aantal woonideeën, zoals houtskeletbouw, betonnen vloeren en kiezelsteentjes in de badkamer (want dat voelt zo leuk aan je voeten), nam het koppel over van het Franse vakantiehuis.

Bron: vtwonen 01-2017 | Fotografie Louis Lemaire/insidehomepage.com | Tekst Merel van der Lande

nog meer: binnenkijken