Vrijstaande woning in een idyllisch plaatsje

Bij het ontwerpen van haar vrijstaande woning en droomhuis wist Martine precies hoe de basis moest worden: stoer, met veel strakke lijnen. “Het is hier altijd een komen en gaan van jonge mensen. Zij brengen genoeg kleur en leven naar binnen.”

Een ‘warm nest’

Elke zondag is het een vast ritueel bij Martine, Wilfred & Co: aardbeien op tafel, warme croissants uit de oven erbij, een vers sapje en… aanschuiven maar. Martine: “Het is echt een familieritueel: op zondag eerst langzaam wakker worden en dan zo rond half elf, elf uur met z’n allen ontbijten. In de week is het altijd zo druk met het werk en die pubers die hun eigen gang gaan. Zondagochtend is dan ook het moment dat mobiele telefoons en iPads uit beeld verdwijnen en we écht samen zijn.” Het is precies zoals ze het zich had voorgesteld toen ze in 2007 het geluk hadden een eigen droomhuis te bouwen op een stuk grond naast het huis van haar ouders. Een ‘warm nest’. Hoewel ze absoluut nooit op déze indeling van de keuken was gekomen. “Een strakke keuken wilde ik, maar wel een gezellige. Dat bleek een hele uitdaging. Bij het maken van de schetsen kwam ik er niet uit. Uiteindelijk zijn we op advies van een interieurarchitect afgestapt van mijn grote wens: een kookeiland. Dat werd drastisch omgezet naar een recht keukenblok van wel vijfeneenhalve meter tegen de muur. Zo ontstond plek voor een grote eettafel en dat bleek een fantastisch idee. Hier gebeurt het. Hier zitten we 
’s avonds te eten, drinken we ’s middags een kop thee als ik thuis ben, doen de kinderen hun huiswerk en maken we in het weekend allerlei lekkers klaar. Dan ga ik eerst de winkels in de buurt af, om daarna uitgebreid te koken. Vooral mijn kip-ketjap is een succesrecept. Heel fijn ook, die grote oven, voor de ovenschalen en taarten die ik vaak met Emilia bak.”

Eigen ontwerp

“Overal waar ik kom, kijk ik naar huizen. Dus ik had wel al een idee van wat ik wilde toen ik aan de schetsen voor ons huis begon. Om te beginnen wilde ik een uitnodigende, ruime hal met een warme houten trap naar boven en openslaande deuren naar de woonkamer. Meestal is de hal het struikelblok, hier was het net het uitgangspunt bij de indeling.” Ook de bouw van het huis begeleidde Martine, van de uitwerking van die ruwe schetsen tot de kleur- en materiaalkeuze. “Maar een deskundige inschakelen is zeker aan te raden. Al heb je zelf bepaalde ideeën; het inschatten van afmetingen is erg lastig. Met een goede tekening valt alles op z’n plek. Aan sommige ideeën moest de aannemer trouwens wel even wennen. Zo wilde ik per se vierkante in plaats van ronde spots bij de trap, in de lijn van de leuningplaatjes. Net dat soort details vind ik heel belangrijk.”

Bron: vtwonen maart 2015 | Fotografie Jansje Klazinga | Styling Suzanne de Jong

nog meer: binnenkijken