Voormalige matrassenfabriek in Melbourne

Al ruim twintig jaar is de bewoonster van dit huis een fervent verzamelaar van vintage, curiosa en bric-à-brac. “Maar,” bekent ze, “mijn passie voor mooie, gebruikte spullen groeit nog met de dag. Ik ben gewoon gek op het patina van ouderdom, het sleetse karakter van vervlogen herinneringen, verhalen en geheimen.”

Voormalige matrassenfabriek

De liefde voor ouderdom zit diepgeworteld bij de Australische Lynda Gardener. Geen wonder dat haar interieur continu verandert: spullen moeten regelmatig wijken voor nieuwe vondsten waaraan ze onmogelijk kon weerstaan. Maar onlangs maakte Lynda een radicale ommezwaai. Voorheen woonde de styliste in een vrouwelijke, witte wonderwereld, nu heeft vintage haar entree gemaakt. De reden achter die omkeer? Een nieuwe liefde: Mark Smith. Hij is de marketingdirector van de Queen Victoria Markets, gevestigd in negentiende-eeuwse markthallen, en net als zij een verwoed liefhebber van vintage en verzamelen. “Mijn witte huis had een éénpersoons, single-girl focus”, vertelt Lynda. “Ik wilde een interieur van ons beiden, een afspiegeling van onze levens en ervaringen.”

Blij met een bouwval

Het Australische koppel woont in een huis dat Lynda al jàren in het vizier had: een oude matrassenfabriek, gelegen in een buitenwijk van de stad Melbourne. Ze kon het gebouw zien vanaf de bovenste verdieping van haar vorige huis. Als ze hoort dat de fabriek te koop staat, grijpt ze meteen haar kans. “Stel je voor dat er een projectontwikkelaar op zou springen! Terwijl ik al jaren droomde over alles wat ik met dit geweldige gebouw zou kunnen doen.” Maar wat Lynda bij de bezichtiging te zien krijgt, is niet zo fraai. Overal hangen losse leidingen en elektriciteitskabels, op de vloer staan emmers om regenwater op te vangen. De betonnen vloer zit vol barsten en olievlekken uit de tijd dat de fabriek gebruikt werd als garage. En dan is er nog het toiletgebouw, waar ze niet eens durft te gaan kijken. “Dat komt nog wel”, denkt Lynda vrolijk. Want zodra ze het terrein opliep, wist ze al: dit wordt mijn nieuwe huis. Handenwrijvend tekent ze het koopcontract en ruilt haar comfortabel verbouwde huis in voor de verwaarloosde matrassenfabriek.

Bron: vtwonen juni 2014 | Fotografie Mikkel Yang

nog meer: binnenkijken