Voormalige kerk in Harderwijk

Think Big! Dat is de bewoners op het lijf geschreven. Ze wonen op 450 m² tussen XXL spullen in een voormalige kerk. “De ziel van dit huis is voor ons het allerbelangrijkst'”

Voormalige kerk

De plannen waren al gesmeed. Een nieuw huis, dat zouden Guido en Ilse laten bouwen, in de buurt van Ermelo. De grond was gekocht, 
de aannemer al geregeld. En toen… kreeg Ilse het Spaans benauwd. 
”Ineens dacht ik: help, dan moet ik binnenkort continu taxichauffeur spelen voor de kinderen, zo midden op het platteland.” Intussen bleef ze elke kijken om immowebsites, voor de fun. En wonder boven wonder stuitte ze in Harderwijk op een tot woning verbouwde kerk, groot genoeg voor het hele gezin. Ilse: “Donderdagochtend belde ik om negen uur de makelaar, vrijdag hadden we om tien uur een afspraak en nog dezelfde middag trokken we de champagne open: de koop was rond!”

Jaren geleden werd de kerk gekocht door de tv-presentator Jan Douwe Kroeske, die er een programma opnam. Ilse: “Hij heeft de boel stevig onder handen genomen. De elektriciteit, het dak en de kelder werden vernieuwd. Daar is veel tijd en liefde in gekropen. Maar de laatste bewoners, kunstenaars, lieten de kerk in een opmerkelijke staat achter. Op de vloer lagen kromgetrokken, gebobbelde kaasplanken, het plafond in de woonkamer was goud geschilderd, de muren knalrood en dan was er ook nog die Grieksblauwe keuken. Primaire kleuren: precies waar ik helemaal niét van hou. Ik word er heel onrustig van. Gelukkig ben ik als stylist wel gewend ‘door dingen heen te kijken’.” Het basisidee kreeg meteen vorm: de authentieke details – zoals het bogenplafond en de hoge kerkramen – zouden blijven. Maar een paar extra slaapkamers op zolder konden ze wel gebruiken. Net als een nieuwe vloer en heel wat liters verf.

Bron: vtwonen december 2013 | Fotografie en styling Jeltje Janmaat

nog meer: binnenkijken