Voormalige garage in Bordeaux

Het kan raar lopen met een pand. De ene eeuw biedt het onderdak aan bankiers, de volgende aan kapotte auto’s en tenslotte aan een gezin van drie: Aurore, Clément en baby Charlie wonen in hartje Bordeaux, in een huis met geschiedenis.

Stomverbaasd

Twee kale ruimtes en een verwilderde tuin. Meer troffen Aurore en haar man Clément niet aan toen ze een voormalige garage gingen bekijken. “Waar nu onze woonkamer is, zagen we restanten van een paardenbox. Een overblijfsel uit de tijd dat hier een banque de poste was gevestigd in de negentiende eeuw. Er zat zelfs hooi in de korf! En dat in hartje Bordeaux, ik was stomverbaasd.” De garage stond al een hele tijd te koop, maar in tegenstelling tot eerdere bezoekers laten Aurore en Clément zich niet afschrikken door de slechte staat ervan. Aurore: “Au contraire! Alles moest worden gedaan, en dat gaf ons juist de vrijheid om het helemaal aan te pakken zoals we wilden. De plannen rolden zó van tafel!”

Herhaling geeft rust en ruimte

Tijdens de verbouwing stootten de werkmannen op een aantal leuke verrassingen, zoals oude straatkeien en balken. Die maken nu deel uit van het interieur, waarin op diverse plekken ook de oude stenen muren zichtbaar zijn gelaten. “Als hommage aan de geschiedenis van dit huis.” Ze geven het kleine huis een krachtige uitstraling en vormen een stoer contrast met de gladde, friswit geschilderde wanden. Hun zandkleur komt vrijwel overeen met de warme tint van de massief eiken vloer die zowel op het gelijkvloers als op de mezzanine is gelegd. “Zo stemden we de verdiepingen mooi op elkaar af,” verklaart Aurore. “Bovendien: met verschillende vloeren oogt een huis kleiner.” Herhaling geeft rust en ruimte, vindt de interieurontwerpster, en dus komt eik ook op andere plekken terug. In het aanrechtblad, de traptreden, het computerblad en de klepzitting van een lange bank langs de wand. Dat laatste is een multifunctioneel meubel dat dient als zitplek, opbergkist én camouflage van lelijke leidingen. Een slim ontwerp van manlief, die behalve bekwaam in verbouwen ook handig is als meubelmaker. Zo tekende hij ook de koffietafel (gemaakt van een pallet, een oude schuurdeur en bouwmarktwielen) en de eettafel (een houten plaat op vintage bistro poten).

Bron: vtwonen maart 2015 | Fotografie Julien Fernandez / amandinejules.com

nog meer: binnenkijken