Stijlvolle B&B in een Napoleontisch kasteel

Ooit werd dit Tongerse kasteel gebouwd door een dienaar van Napoleon. Vandaag genieten gasten er van de stijlvolle bed and breakfast, met ruime kamers, een luxueuze wellness en een altijd goedgevulde koelkast.

Authentieke buitenmuren

Verbouwen zonder te veranderen: dat was zo’n beetje het idee van Alfredo De Gregorio en Sarah Hack, toen ze in 2007 Kasteel Borghof kochten in Tongeren. “Het kasteel dateert uit het begin van de negentiende eeuw en die oude ziel wilden we absoluut bewaren”, zegt Alfredo. “Het maakte de verbouwingen er niet makkelijker op: we wilden bijvoorbeeld goed isoleren, maar dat mocht niet ten koste gaan van de authentieke buitenmuren. Daarom hebben we die overal voorzien van nieuwe binnenmuren, zodat we de originele patine konden behouden.”

Uit de regio

Tijdens de verbouwingen maakte Alfredo zoveel mogelijk gebruik van materialen uit de regio. Zo zijn de badkamers uitgevoerd in Belgisch marmer en komt ook het gebruikte houtwerk uit eigen land. Alfredo: “Ik vind het belangrijk om niet alleen met lokale materialen, maar ook met regionale aannemers te werken. Dat is goed voor de plaatselijke economie, en het hoort ook bij de uitstraling van het kasteel.”

Net als thuis

Intussen is het architectenbureau van Alfredo (De Gregorio & Partners) gehuisvest in de voormalige boerderij. Sarah runt de B&B in het kasteel. Die is met opzet klein gehouden: “Als je meer dan drie kamers hebt, moet je voldoen aan de regelgeving van een hotel. Dat wilden we het kasteel niet aandoen. Wij werken liever met minder kamers, die we dan wel extra groot maakten: de kleinste suite is ruim vijftig vierkante meter en elke kamer heeft een eigen badkamer met apart toilet. Zo krijgen onze gasten een thuisgevoel, en precies dat vinden wij heel erg belangrijk. Daarom zorgen we bijvoorbeeld ook steeds voor een goedgevulde koelkast waarin iedereen neemt wat hij wil, net als thuis.”

Meer informatie en reserveren: kasteelborghof.be.

Bron: Stijlvol Wonen januari/februari 2016 | Fotografie Bieke Claessens | Tekst Sylvia Emonts

nog meer: