Stadsappartement in een voormalig pakhuis

Eigenlijk was Alexander helemaal niet van plan zijn appartement te verbouwen. ‘Ik dacht: wat verven hier en daar, de meubelen erin, en dan is het wel oké.’ Maar dat liep anders.

Onherkenbaar veranderd

Voordat Alexander en zijn kinderen de woning konden betrekken, moest één ding gebeuren. ‘Het zat vol goedkoop grenenhout in allerlei kleuren. Heel lelijk. Dat moest eruit. Maar daar bleef het niet bij. Want eenmaal gekocht, wilde ik toch wel graag een extra kamer maken en eigenlijk was de overloop een te grote, loze ruimte. Dus ging ik op zoek naar een architect en dat werd Rick Thani. Bewust geen ‘grote naam’, maar juist iemand die kleine projecten aanpakt. Hoe hij zijn huis had verbouwd sprak me erg aan.’ De keuken kreeg een make-over en op de tweede verdieping werd de bestaande indeling aangepast. ‘De badkamer was wat gedateerd, maar dat had wel iets, dus kon het wat mij betreft zo blijven. Maar op aanraden van Rick verhuisde de badkamer naar de andere kant van de gang, zodat er een ruimere slaapkamer ontstond voor Miguel. Uiteindelijk is de badkamer de grootste kostenpost geworden en dat is absoluut de moeite waard geweest. Het is zo’n aangename badkamer met die natuurlijke tegels en al dat licht door het dakraam erboven. Het is alsof je buiten staat te douchen. Het enige nadeel is dat je daardoor altijd net iets te lang doucht.’ Ook is de draagconstructie van het dak weer zichtbaar gemaakt en werd de hele woning gepleisterd en geschilderd. Na een paar maanden klussen was de woning klaar en helemaal naar wens.

Geen copy-paste

Kom je binnen in Alexanders huis, dan krijg je meteen zo’n zomers festivalgevoel, door de zachte beats van dj’s als Donato Dozzy en Oliver Koletzki. ‘Ik ben altijd graag met muziek bezig. Als ik nóg een extra kamer zou hebben, zou ik ook zeker een aparte studio inrichten.’ En wat direct opvalt is de mix van vintage en moderne items. ‘Vrienden zeiden hierover: ‘Dit huis is precies zoals jij bent, door de diversiteit en het contrast.’ Ik heb een brede smaak en mijn voorkeur verandert geregeld. In dit huis heb ik gekozen voor klassiekers, aangevuld met industriële items. Tegelijkertijd hou ik van strak en modern. Ik vind het vooral belangrijk dat de kwaliteit goed is en kies heel bewust. Wat mij betreft geldt: less is more.’ Wat de inrichting betreft, haalt Alexander zijn inspiratie vooral uit woonbladen en -winkels. ‘De kleerkast die ik voor de slaapkamer liet maken, is geïnspireerd op een ontwerp van een Italiaanse ontwerper. Ik kwam het tegen toen ik tijdens een vlucht een tijdschrift doorbladerde. Het idee was dat er precies één stapel T-shirts op de plank paste, waardoor de shirts netjes blijven liggen. Dat sprak me wel aan. Helaas pakte de uitvoering bij mij thuis een beetje anders uit, want de muur is scheef. Maar ach, zo is hij wel uniek. Qua winkels spreekt me bij Sukha Amsterdam het lichte, natuurlijke erg aan. Dat zie je terug in mijn witte muren en het tapijt. Sjakies, hier in Haarlem, heeft mooie vintage spullen. En Dotshop en conceptstore Portrait zijn ook lokale favorieten, net als het interieur van koffiebar Native. Maar ik zou nooit voor een copy-paste van de stijl van een winkel kiezen. Ik pik overal wat uit en dat combineer ik.’

Bron: vtwonen 09-2016 | Styling en fotografie Holly Marder | Tekst Lotte Herink

nog meer: binnenkijken