Rentenierswoning + gastenverblijf in Westeremden

Wat doe je als je altijd gedroomd hebt van een oud huis met een grote tuin en een hoop dieren, en je toevallig langs precies dat knusse huisje rijdt? Janine Abbring kocht het, op het Groningse platteland.

Buiten, op het Groningse platteland

Ze is een echt buitenmeisje, programmamaker en presentator Janine Abbring. Toen ze een half jaar geleden haar vriend ontmoette was een van de eerste dingen die ze zei: “Ik ken je net, maar je móet mijn huis in Groningen zien. Binnenkort ga ik weer naar Amsterdam verhuizen, dus kom nog snel even kijken hoe ik daar woon.” Intussen woont ze inderdaad in Amsterdam. Tijdelijk, bij haar zus. “Een half jaar nadat het gastenverblijf af was, heb ik dit huis tot mijn spijt moeten verkopen vanwege een ongeluk tijdens de opnames van Wie is de Mol?. Maar misschien kan ik op termijn een buitenhuisje kopen. Ik heb altijd een enorme behoefte om buiten te leven, om de natuur te voelen en dicht bij dieren te zijn.”

Hoe kwam je in Groningen terecht?
“Ik ben deels in Noord-Groningen opgegroeid, maar had nooit gedacht dat ik daar op mijn dertigste weer zou gaan wonen. Had ik wél voor ogen: hond, tuin, oud huis. Voor mijn werk reed ik ’s zomers een keer door Groningen en zag ik een knus verscholen huisje met een grote oude kastanjeboom ervoor. De plek – twintig minuten van de stad Groningen – vond ik echt te ver van de bewoonde wereld. Toch ging ik even in de tuin kijken, waar ik op slag verliefd was op de achterkant van het huis. Die lag zo mooi beschut. Ook kon ik mijn ogen niet afhouden van de lage boerenraampjes in de keuken. In de winter was ik er misschien niet op gevallen, maar op die prachtige zomerse dag was het liefde op het eerste gezicht.”

Wat is jouw woonsmaak?
“Ik vind veel dingen leuk. Mijn nieuwe kantoorruimte in Amsterdam wordt bijvoorbeeld heel industrieel, 
omdat dat bij die ruimte past. Dit huis was knus ingericht, daar vroeg het om. Ik ben niet zo verknocht aan spullen. Ik denk dat ik zo’n 
75 procent van mijn spullen in de loop der tijd weer heb verkocht via Marktplaats, omdat ik het niet meer vond passen. In acht jaar tijd heb ik drie zetels versleten.”

Bron: vtwonen februari 2015 | Fotografie Hans Mossel | Styling Sabine Burkunk

nog meer: binnenkijken