Loft in een omgebouwd vrachtschip in Zaandam

Om al hun woonwensen vorm te kunnen geven, kochten Wendy en Bas een oud vrachtschip. Toen de lening rond was, zat dat nog vol maïs, negen maanden later was het omgetoverd tot een drijvende loft.

Binnen wordt buiten, en andersom

“Wonen op het water is een way of life’, zegt Wendy. “Bij mooi weer slaan we als eerste de vouwdeuren open en worden binnen en buiten meteen één. We hebben zoveel mogelijk wit gelaten, 
zodat je zelfs op donkere dagen nog altijd het gevoel hebt dat je in de open lucht bent. Andersom komt het buitenleven ook naar binnen, dankzij het vele daglicht dat door de dakramen binnenvalt. In het dagelijks leven speelt het water continu een rol. Het heeft een enorme aantrekkingskracht. Naast het uitzicht op en de rust van het water, zijn watervogels, varen, zwemmen en watersporten altijd vlakbij. Dat geeft een enorm gevoel van vrijheid. In de zomer wonen we eigenlijk in een groot zwembad. Dat bepaalt natuurlijk ook de sfeer in huis.”

Wonen in een Kempenaar

De speurtocht naar de ultieme basis voor hun 
woonstijl voerde langs viskotters, woonarken en zelfs een veerboot. Het werd een Kempenaar, een vrachtschip dat gemaakt is voor de grote sluizen van de Belgische Kempen. “We vielen voor de breedte van 6,60 meter.” Dat het schip vijftien meter langer was dan toegestaan, zagen ze niet als een probleem. Een middenstuk kon eruit. “Dat is vrij gebruikelijk,” 
weet Bas als schepenkenner. Terwijl het schip doormidden werd gezaagd, bogen Bas en Wendy zich over het perfecte 3D-ontwerp voor hun leef- en woonstijl. Wendy ontwierp 3D-tekeningen om te zien wat het effect van de ruimtes was. “Zo ontdekte ik dat je vanaf de zetel via het terras zo de keuken in kunt kijken, fijn!”

Bron: vtwonen april 2015 | Fotografie Margriet Hoekstra | Styling en Tekst barbara natzijl

nog meer: binnenkijken