Kleine hoekwoning pakt groots uit

“Wat kun je aanvangen met zo’n klein rijhuisje?” Zo klonk het bij velen toen Peter Vispoel aan zijn verbouwavontuur begon. Maar kijk, maanden later verrast hij alle sceptici met een maximaal wooncomfort in perfecte harmonie. Helemaal oneens kon ontwerper Peter het met die vooroordelen niet zijn. De hoekwoning zag er ten tijde van de aankoop immers niet zo best uit, geeft de medezaakvoerder van Meilleure En Plus toe. “Ik heb nauwelijks iets kunnen hergebruiken, met uitzondering van twee authentieke eikenhouten balken in de master bedroom, en een minimaal deel van het houten buitenschrijnwerk.”

Sterk statement

Bij het tekenen en ontwerpen dacht Peter in twee richtingen: van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. “Het eerste slaat op hoe de juiste indeling en aankleding voor de perfecte sfeer zorgt in iedere specifieke ruimte”, verduidelijkt hij. “Lichtinval en verlichting spelen daarbij een cruciale rol.” Niets werd aan het toeval overgelaten: Peter heeft op voorhand alles grondig uitgedacht en uitgetekend, met als resultaat dat er tijdens het verbouwproces niks meer aan de plannen veranderd moest worden. Omgekeerd dacht Peter ook van buiten naar binnen. “Ik wilde de architectuur van de buitenzijde naar binnen brengen. Buiten heeft de woning de typische Knokse stijl: rode dakpannen, een rieten dak en ook een sterk zwart-witcontrast. Dat contrast heb ik extra proberen uit te spelen.”

Spel van zwart en wit

Dat zie je bijvoorbeeld in de open leefruimte, waar plaats is voor een keuken, een eethoek en een zithoek die vol contrasten zijn uitgevoerd. “Ik noem mijn projecten graag woondromen met allure: niet alles moet vol glans en glitter zitten, maar met een sobere basis kun je ook een wow-effect bereiken. Zeker als je die eenvoudige basis tot in detail doortrekt. Alle materialen zijn perfect in harmonie met elkaar. Het geheel oogt warm, geborgen en gezellig. Ik heb zowel oude en natuurlijke materialen als nieuwe toepassingen gebruikt, maar alles is mooi in evenwicht.”

Dromen beleven

Peter is na vele maanden intens werken al ver gevorderd met zijn woning, maar koestert toch nog enkele plannen. Zo wil hij de tuin met behulp van helmgrassen herscheppen tot een nieuwe duin. Maar de grootste verrassing bevindt zich ongetwijfeld op de eerste verdieping, waar twee gastenkamers klaargemaakt worden. Niet zozeer voor zijn familie of vrienden, maar wel voor cliënteel. “Het worden twee kamers met elk hun eigen sfeer. Veel mensen dromen van een stijlvolle woning, maar hier zullen ze die droom ook daadwerkelijk kunnen beleven. Nog voor hun woning klaar is, zullen ze immers aan den lijve kunnen ondervinden hoe het voelt om in een door mij ontworpen interieur te verblijven. Dat geeft een nog sterkere indruk dan de voorbeelden die ze in de toonzaal te zien krijgen, want dit huis is echt ‘mijn’ stijl.”

Bron: Stijlvol Wonen september/november 2014 | Fotografie Stefanie De Neve | Tekst Bert De Pau

nog meer: