Jaren 70-huis in een buitenwijk van Den Haag

In de jaren dat Saskia en Godert dit jaren 70-huis huurden, hadden ze alle tijd om na te denken over hoe het eruit zou zien als het hun eigendom zou zijn. Met vrij spel voor het zonlicht en voor Godert. Inmiddels is het helemaal omgetoverd tot droomhuis.

Comfortabel, ruimtelijk én praktisch

Op een mooie dag gaat Saskia het eens doen: de boot nemen die achter de tuin ligt en dan dwars door een natuurgebied naar de stad varen om te shoppen in Delft. Het is een van de dingen die op haar wishlist staan. Net als een molded plywood chair van Eames. Op een dag kunnen die twee zeker en vast afgevinkt worden. Zo ging het ook met de ‘blaadjeslamp’ van Ontwerpduo, die lang bovenaan het lijstje stond en nu in de slaapkamer schittert. En met hun huis. “Jaren huurden we dit huis en konden we er alleen maar van dromen hoe het zou zijn als het van ons was. En toen kwam het te koop! Eerst was dit ook onze werkruimte, later maakten we er een echt familiehuis van. We hebben een jarenlange verbouwing achter de rug, maar gelukkig verliep dat heel organisch. Goderts plannen zijn altijd briljant. Dat gevoel van ‘comfortabel en ruimtelijk’ komt uit zijn koker.”

Dromen waarmaken

“Mee dankzij Goderts vader Guus, een gepensioneerd architect en timmerman, zijn veel slimme en betaalbare oplossingen toegepast. Niet overal losse kasten bijvoorbeeld, maar in elke ruimte een unit om alles uit het zicht op te bergen. We vinden het leuk etentjes te geven en de indeling van het huis leent zich daar nu ook goed voor: boven en beneden gaan heel natuurlijk in elkaar over. Hier komt niets binnen gewoon omdat het trend is. Ik hou van ontwerpers die op een eerlijke manier met materialen omgaan en voor bijzonder kleurgebruik gaan, zoals Hella Jongerius en Wieki Somers. Alles in huis heeft een verhaal: van de knikkerpot van mijn moeder tot het krukje uit resthout van Tom Dixon.” Ook de kleur groen, die zo vaak terugkomt in huis, heeft een 
verhaal. “Ook al staan er flats voor het huis, we leven aan de achterkant, met uitzicht op de tuin, het water en een vogelgebied. Dwergpapegaaitjes, winterkoninkjes en Vlaamse gaaien; ze komen allemaal voorbij als we in de tuin zitten. Het groen in huis staat voor de natuur, verbinding en rust. Het is symbolisch voor waar we altijd van hebben gedroomd.”

Bron: vtwonen mei 2015 Fotografie Louis Lemaire | Styling Susanne Kennedy | Tekst Mariska Keus

nog meer: binnenkijken