Jaren 30-rijhuis in Overveen

Dit is een mooi voorbeeld van een alles-komt-overal-en-nergens-vandaan-huis. “Verzamelen zit in m’n bloed, maar een huis moet ook rust uitstralen.”

Jaren 30-rijhuis

“De oorspronkelijke elementen in dit huis zijn op één hand te tellen: de paneeldeuren, de schoorsteen in de keuken en de glas-in-loodramen in de erker”, vertelt Josien. “Sfeervol was het hier vier jaar geleden niet toen we voor het eerst binnenkwamen. Het was vooral saai en hokkerig.” Dat het huis niet veel voorstelde, weerhield Josien en Piet-Hein er niet van om een handtekening onder het de akte te zetten. Integendeel, vol goede moed en met een paar bouwvakkers in hun kielzog trokken ze ten strijde. Want ja, de rustige, groene straat, een heleboel potentiële speelkameraadjes voor de kinderen en de ligging vlakbij het strand, een treinstation en de stad, dat zijn natuurlijk grote pluspunten. Josien: “We hebben tussenmuren gesloopt en de achterkant uitgebouwd, zodat we er beneden een grote leefkeuken en speelruimte voor de kinderen bij kregen. En een likje verf doet ook wonderen natuurlijk.”

Bij elkaar verzameld

De rustige basis – witte muren, kastanjehouten vloer, grote meubels in donkere, matte kleuren – is het decor voor Josiens verzameldrift. Op verschillende plekken staan en hangen verzamelingen: van borduurwerkjes tot porselein, van illustraties tot mooie boeken. “Die verzameldrift is een familietrekje, denk ik”, lacht Josien. “Mijn moeder was een verzamelaar pur sang. Hier in huis staan ook veel spullen van haar. Marktplaats, eBay, kringloopwinkels en rommelmarkten zijn mijn favoriete verblijfplaatsen, ik vind het echt leuk om te kuieren en te speuren naar mooie, gekke, bijzondere dingen.”

Bron: vtwonen juli 2014 | Fotografie Louis Lemaire – Inside Homepage | Styling Inge van Lieshout

nog meer: binnenkijken