Hoekwoning in Hoorn

Deze twee hebben geen last van verbouwingsangst en weten van aanpakken, dat is duidelijk. Alet: “We doen inderdaad het liefst alles zelf, van het idee bedenken tot en met de uitvoering.”

Hoekwoning in Hoorn

“Alsof we ons in een café in Kingstown, Jamaica bevonden, zo kleurrijk was het toen we hier voor het eerst binnenstapten. De plafondbalken, de deuren en muren: alles had een andere, vrolijke kleur. Wij keken er natuurlijk meteen dwars doorheen en zagen het potentieel,” lacht Alet. “Het is het klassieke verhaal: stapelgek op een huis worden, kopen, en aan de slag. We wisten zeker dat dit een gezellig huis kon worden en dat klopte als een bus. Sterker nog: ik wil hier nooit meer weg!”

Wat op het eerste gezicht gewoon een enorme schilderklus leek, werd algauw een grondige verbouwing. De vloer van dit huis uit de late jaren twintig bleek zó scheef te zijn, dat alles wat kon rollen op eigen houtje de voorkant van het huis wist te vinden. Een meting wees uit dat er maar liefst vijftien centimeter verloop was. Conclusie: er moest een compleet nieuwe vloer komen, daar was geen ontkomen aan. En er stond meer op de to-do-list. De wc in de gang werd vergroot ten koste van de ernaast gelegen voorraadkast. De badkamer beneden werd opgedoekt en verplaatst naar boven, ten koste van een van de slaapkamers. De deuren werden ontdaan van de platen die er in de jaren 70 opgezet waren. Zo kwamen de oude paneeldeuren weer tevoorschijn, en die kregen een nieuwe verflaag. In de keuken ging er een muur uit, zodat er meer ruimte kwam. Die eerste jaren schilderden, timmerden, sloopten en zaagden Alet en Sil erop los. “We hebben allebei van kleins af aan in opknaphuizen gewoond, we kennen gewoon niet anders.”

Bron: vtwonen januari 2015 | Fotografie Hans Mossel | Styling Sabine Burkunk

nog meer: binnenkijken