Herenhuis in Rotterdam

Het dak ging af dit herenhuis uit 1910, de achtergevel eruit en zo eindigde de stevige verbouwing met een spectaculair resultaat. Nu is het een stoer en industreel huis met warme en kleurrijke accenten.

Herenhuis in Rotterdam

“Toen na de verbouwing de steigers werden weggehaald, zagen we pas écht hoe spectaculair de nieuwe achtergevel is en hoeveel licht er binnenvalt. Het huis was plots óns huis “, vertelt Sofie. Het pand met vier verdiepingen en een enorme tuin heeft alles wat Sofie en Hans graag wilden: een ideale ligging in hun favoriete Liskwartier in Rotterdam, alle ruimte voor hun woonwensen -zoals een vide en een enorme boekenkast- en niet te vergeten een tuin van 25 meter diep. Uniek in de stad!

Open dak

Het honderd jaar oude huis is na de verbouwing -op een paar authentieke elementen na- van binnen nieuwbouw geworden. Het meest ingrijpend was het maken van de vide, inclusief trap en boekenkast, en de gigantische glazen achtergevel die over beide verdiepingen loopt. Om dit te realiseren moest ongeveer een derde van de eerste verdieping worden verwijderd. Sofie: “We wilden veel licht in het huis brengen en een industriële sfeer creëren. Op deze manier kon dat. Wat ik ook belangrijk vond, was een plek voor al mijn boeken.” En dat zijn er veel. De boekenkast werd over de hele diepte van de vide geplaatst: zeven meter hoog! Om de kast heen werd de trap gebouwd en samen vormen ze een geheel.

Beton en bamboe

Sofie en Hans kozen voor stoere materialen zoals beton, staal en glas. En voor koele kleuren – vooral lichtgrijs. Met warme materialen en kleuraccenten hebben ze sfeer gebracht. Sofie: “Ik hou van strak en industrieel, maar het moet ook warm en gezellig zijn. De keuken heeft bijvoorbeeld een betonnen ombouw, maar de kastdeuren en -laden zijn van hout omdat het anders te kil zou worden. De hanglampen van bamboe geven ook een warme sfeer aan de ruimtes. Verder zijn we op zoek gegaan naar vintage meubels en accessoires. Dingen met een hoekje af, als tegenwicht voor al het nieuwe in ons huis.” Sofie: “Ik ben altijd met sfeer bezig, maar de basis is nu goed. Het huis is na de verbouwing geworden zoals we het hadden bedacht. We wonen in ons droomhuis.”

Bron: vtwonen april 2012 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Cleo Scheulderman

nog meer: binnenkijken