Grachtenpand in hartje Amsterdam

Zelf is artdirector Caroline van Velze gek op donkere, warme kleuren. Dochter Feline houdt meer van een frisse stijl. En de ornamenten van de monumentale woning vormen een statement op zich. Een spannende mix.

Erfenis uit de jaren 70

‘Onze slaapkamer annex werkkamer is qua sfeer helemaal mijn kamer’, zegt Caroline terwijl ze in haar favoriete stoel achter het bureau van haar vader gaat zitten. ‘Ik hou van zwart, donkergrijs, bruin, goud en cognac. Waarschijnlijk een erfenis van de jaren 70 inrichting vroeger bij mijn ouders thuis. Dat de stoel waar ik nu op zit groen is, komt door de schilderijtjes van mij en mijn zus, die door mijn moeder zijn geschilderd. Daardoor is groen een accentkleur geworden.’

Dikke trui mee

Caroline en Jan groeiden beiden op in de Zaanstreek. In 1997 gingen ze op zoek naar een huis in de binnenstad van Amsterdam. Al snel viel hun oog op dit grachtenpand in hartje centrum. Ze waren de eersten die het huis kwamen bezichtigen. ‘Het was ons droomhuis, maar ik dacht dat we het niet zouden kunnen betalen. Toch deden we een bod en tot onze grote verbazing werd het geaccepteerd. Neemt niet weg dat het erg duur was en dat we geen geld meer hadden voor een verbouwing.’ Het monumentale pand was er op dat moment niet al te best aan toe en verbouwen was eigenlijk wel nodig. Alles was wel aanwezig hoor, maar het was oud en vies. Bovendien zaten bij de ramen enorme kieren die we dichtmaakten met plakband, en ook de glas-in-loodramen die stuk waren, plakten we dicht met plakband. De eerste zeven jaar dat we in dit huis woonden, namen vrienden en familie die bij ons op visite kwamen standaard een dikke trui mee’, vertelt Caroline lachend aan de keukentafel beneden, waar het inmiddels wel lekker warm is.

Shoppen in de stijl van Caroline en Jan

 

Shoppen in de stijil van Caroline en Jan

Bron: vtwonen 11-2016 | Fotografie Dana van Leeuwen | Styling Zuiver (design team) | Tekst Merel van der Lande

nog meer: binnenkijken