Dienstwoning in Amsterdam

Begin er maar eens aan: van een totaal vervallen Amsterdamse bovenwoning een gezellig familiehuis maken. Tamara en Rogier gingen de uitdaging aan met deze dienstwoning uit 1903 en… het wonder geschiedde.

 

Een hartje-stad-mét-daglicht-huis

Of hij wát met die gloednieuwe dure eikenvloer wilde doen? Hem zo borstelen en trommelen dat het een jaren oude ondervloer leek, inclusief licht versleten plekken? De ‘vloerenman’ wist even niet wat hij hoorde. Maar zo gauw die ‘versleten’ vloer eenmaal bij Tamara in huis lag, was de man overtuigd. Het is een goed voorbeeld van wat er gebeurt als je een beetje out of the box denkt. En dat is Tamara niet vreemd. Terwijl jonge gezinnen wegtrokken uit Amsterdam op zoek naar groen en ruimte, verhuisde zij met haar man en drie kinderen – de jongste nog maar een paar maanden oud – net naar hartje stad. Naar de altijd drukke, lawaaierige Haarlemmerdijk. Op de eerste verdieping. In een krot zonder verwarming en met stokoude elektriciteitsbedrading waar zelfs de elektricien bang van werd.

Tamara: “We zijn van nul begonnen, hebben de hele boel gestript. Zelfs de glas-in-loodramen en de suitedeuren die ik zo mooi vond, hebben de nieuwe indeling niet gehaald. Een vriend van ons, die bij ontwerpstudio Deevis werkt, maakte een 3D-tekening en zei: “Wil je het licht doorlaten, dan staan die deuren altijd open en zie je ze niet. Breek liever de muren af.” Nu ben ik heel blij dat we zijn idee gevolgd hebben. Want wat ik hier het allerfijnst vind, is het daglicht dat binnenvalt.”

Bron: vtwonen januari 2015 | Fotografie Henny van Belkom

nog meer: binnenkijken