Buitenkijken in een boerderijwoning in Corotelo

Olijfbomen zo ver het oog reikt, citroenen en granaatappels op plukhoogte en een buitenkeuken waar je uren zou willen koken. Logisch dat Marie als een blok viel voor deze Portugese boerderijwoning – met droomtuin.

vtwonen tuin special 2 2020 | buitenplaats eettafel uitzicht over zomers natuurgebied Coroleto
Juist omdat de omgeving al weelderig genoeg is, heeft zo’n strakke eettafel weinig poespas nodig. Combineer voor een rustieke sfeer hout en kurk met wit keramiek en grove stoffen als linnen. De perfecte plek voor een lichte lunch (en ijskoud wijntje). Stoelen Arcalo
vtwonen tuin special 2 2020 | zwembad met ligbedden Buitenkijken Corotelo
vtwonen tuin special 2 2020 | groene voordeur en betegelde trappen

Eisen voor een boerderijwoning

Dat het geen makkelijke zoektocht zou worden, wisten Marie en haar man wel toen ze op een rijtje zetten wat ze zochten in een vakantiewoning. Hun Portugese droomhuis moest barsten van de sfeer, genoeg buitenruimte hebben en vooral authentiek zijn – maar ook weer niet te authentiek, want jarenlang verbouwen was geen optie. O, en vergeet het uitzicht niet. Marie: ‘Goed gerenoveerde huizen liggen meestal in de valleien, waar de grond goed is. In de heuvels kunnen de bouwvoertuigen niet goed komen, dus daar staan vooral ruïnes. Iets binnen ons budget vinden, was een hele uitdaging.’ Niet gek dus dat Marie, op het moment dat ze over de drempel stapte van dit bijna anderhalve eeuw oude huis boven op een heuvel in Corotelo, besefte dat de zoektocht hier weleens zou kunnen eindigen.

“Ik kan nog steeds eindeloos naar de

zee staren”

vtwonen tuin special 2 2020 | natuur uitzicht zomerhuis Corotelo

Minimalistische tuinstijl

Dat uitzicht is vanuit allerlei hoeken in de tuin en het huis te bewonderen. Op het perceel van vierduizend vierkante meter lieten Marie en haar man een zwembad aanleggen en bouwden ze een loungekamer en buitenkeuken. Dat kostte wat gesjouw – de vrachtwagens konden maar op honderd meter afstand van de bouwlocatie komen – maar het resultaat mag er zijn. Aan het lange keukeneiland van de buitenkeuken, met aanrechtblad en eettafel aan één stuk, zit je letterlijk tussen de olijfbomen te eten. De basis is wit en de aankleding is subtiel, met hout, kurk, handgemaakte manden en traditioneel Portugees aardewerk. De stijl is soft-minimalistisch: eenvoudig, maar wel comfortabel en gezinsvriendelijk.

Olijfje erbij?

Rondom de boerderijwoning zorgen olijfbomen voor de nodige schaduw. Marie en Henrique maken zelf olijfolie van de oogst. Een complete gaard in je achtertuin is misschien wat te enthousiast, maar zeker als kuipplant kan de olijfboom ook in Nederland prima gedijen. Zelfs in de winter, zolang de boom vorstvrij en niet te donker staat (in het plantendossier in vtwonen TUIN 02 lees je er meer over).  

vtwonen tuin special 2 2020 | witte buitenkeuken met grome details
Hij stond hoog op de wishlist van Marie: een grote buitenkeuken. Dit nieuwe exemplaar, gemaakt van gepolijst beton, is kookeiland en eettafel in één. De keuken is luxe, maar niet extravagant – helemaal in de stijl van het huis. Slim: het dak van bamboematten laat precies genoeg licht door, maar voorkomt dat je zwetend achter je bord zit. Bevestig ze simpelweg aan een pergolaconstructie. Ook mooi in zwart of in naturelkleur.
vtwonen tuin special 2 2020 | zwembad bij zomerhuis Buitenkijken Corotelo
vtwonen tuin special 2 2020 | witte houten veranda
Loungehuisje. Het bamboebed is van Tine K Home, de tafelvoetbaltafel lokaal gemaakt. Hoewel de lampen ook handgemaakt lijken, zijn ze van het merk Ampm.
vtwonen tuin special 2 2020 | buitenplaats bestraat met tegels

“Onze stijl is soft-minimalistisch: eenvoudig, maar wel

comfortabel”

Tuinidee: maak het rond

Hoewel het hartstikke nieuw is, oogt het loungehuisje dat Marie en haar man bij het zwembad lieten bouwen als een authentieke schuur. Vanbuiten dan, want vanbinnen zorgen de spierwitte muren en strakke vloer voor een frisse uitstraling. Dankzij de ronde vormen – zo’n tapijt doet wonderen in een rechthoekige ruimte – riet, katoen en bamboe is het meteen knus en niet te clean.

Meer buitenkijken? Dat kan hier!

nog meer: binnenkijken