Bovenetage in de Jordaan

De witte basis en unieke vondsten van rommelmarkten vormen een vanzelfsprekend geheel in dit spiksplinternieuwe huis: een bovenetage in de Jordaan in Amsterdam. Met een witte basis ontstaat eenvoud en rust in het interieur. De bewoonster combineert haar favoriete kleurpalet: zeegroen, naturel en grijsblauw met wit.

Bovenetage in de Jordaan

Hoe Brechtje het doet is haar zelf ook een raadsel, maar dát ze altijd fantastische vondsten doet op brocantemarkten is duidelijk. “Van jongs af aan ga ik al naar brocantes. Mijn moeder en ik struinden alle markten rond Brussel en in de omgeving van ons vakantiehuis in Frankrijk af. Al jong is mijn brocantesmaak gevormd, dat leerde ik van haar. Nu doe ik hetzelfde met mijn dochter. Ze gaat al mee op strooptocht in de draagzak. Hoewel ik meestal goede aankopen doe, duurt het soms even voordat een nieuw meubelstuk helemaal is opgenomen in huis. Zowel het huis als ik moet wennen aan een nieuwe aanwinst.”

“Ik woonde op de eerste verdieping van dit pand toen de verhuurder van de derde verdieping vroeg of mijn bovenbuurvrouw en ik de berghokken op zolder aan hem wilden verkopen. Ik was niet geïnteresseerd, tenminste dat zei ik. Ondertussen had ik het idee gekregen om zélf de derde verdieping te kopen en de vierde met berghokken erbij te trekken. Het plan was om een sobere loftachtige ruimte met veel licht te creëren. Eenvoud is al zo mooi van zichzelf.” Brechtje kon de verdiepingen kopen en ging aan de slag. “Muren van voormalige kamers, de badkamer, keuken, een plafond, de opberghokken op zolder en wc… alles werd gesloopt. Er gingen acht containers met puin uit. Sommige vrienden trokken waar-ben-je-aan-begonnen-gezichten, maar ik liet me niet uit het veld slaan. Alle wanden werden bezet, er kwam een dakraam op zolder en een glaswand in mijn toekomstige slaapkamer.”

Bron: vtwonen september 2011 | Fotografie Jansje Klazinga | Styling Frans Uyterlinde

nog meer: binnenkijken