Binnenkijken in een vrijstaande woning uit 1877 in Zweden

Vijftig jaar lang keek amper iemand naar het huis om, tot Ulrika en Daniel het vanaf het strand in het vizier kregen. Dankzij hen kreeg de villa aan de Zweedse oostkust een nieuwe toekomst.

Originele elementen

Daniel: ‘We zaten met de hele familie op het strand, precies onder het huis en bleven maar kijken. Toen we de eigenaar ineens in de tuin zagen verschijnen, zijn we op hem afgestapt. Het huis bleek sinds de bouw in 1877 al vijf generaties lang in dezelfde familie te zijn gebleven. Ze hadden destijds vier kavels gekocht en het huis precies in het midden daarvan gebouwd vanwege de privacy. ‘Is het huis te koop?’ vroegen we hem. ‘Misschien’, zei hij. Een paar weken later was het van ons. We hebben zoveel mogelijk originele elementen proberen te behouden, zoals het houten dak dat we geïsoleerd hebben met houtvezels en de dikke houten vloeren die tevoorschijn kwamen onder vele lagen zeil. Ook deuren, lijstwerk, trapleuning en sloten werden in ere hersteld. Het was ook voor de bouwers leuk en leerzaam om te ontdekken hoeveel bouwkennis er in dit huis aanwezig was. En waar nieuw werd gebouwd, gebruikten we uitsluitend natuurlijke materialen als beton, hout, natuursteen en glas.’

Stijlvol contrast

Boven creëerden ze een open gemeenschappelijk ruimte met daaromheen vier slaapkamers en een badkamer. Op de begane grond maakte de oude badkamer plaats voor de keuken en eetkamer, er kwam een uitbouw en een nieuwe garage. De oude schuur werd een zomerhuis en een groot grasveld met loungeruimte en een buitendouche zorgen voor een natuurlijk open uitzicht. ‘De beste beslissing was de aanleg van de serre’, zegt Ulrika. ‘Het zorgt met z’n kubusvorm, met latten betimmerde muren en grote raampartijen niet alleen voor een stijlvol contrast met de rest van het huis, het verbindt ook binnen met buiten op een natuurlijke manier. Hier zitten we het allerliefst. Het is de plek om samen te zijn met familie en vrienden, maar we gebruiken hem ook om te knutselen en te lezen en om yoga-oefeningen te doen.’ Ook zijn ze blij met de kleuren die ze hebben gekozen. ‘Toen we het huis kochten was het geel en had het een rood dak. Ook de schuur was rood. We hebben alles in een rustig donkergroen geschilderd, zodat het huis nu helemaal in de omgeving opgaat.’ De enige kleur die wel mocht blijven, was het blauw in de eetkamer. ‘We vonden dat dat nu juist wel bij het huis paste. We houden van een rustig beeld, kalmerende tinten en geen grote contrasten. Dat houdt het geheel evenwichtig.’ Een grote schouw, gebouwd door dezelfde kunstenaar die werk leverde aan de plaatselijke kathedraal, krijgt alle aandacht in de huiskamer, terwijl boeken, tv en drankkast schuilgaan achter een grote schuifwand om de rust te bewaren. Sowieso is opruimen een punt van aandacht in huize Prytz. Overal zijn verborgen opbergplekken gecreëerd om overbodige en items die afleiden uit het zicht houden. In de keuken, in de woonkamer, op alle slaapkamers. En de drie kinderkamers zijn identiek ingericht. Ook dat brengt de rust waar de familie zo’n behoefte aan had.

Shop in de stijl van de vrijstaande woning uit 1877 in Härnön

Bron: vtwonen 07-2019 | Fotografie Malin Grönborg/cocofeatures.com

nog meer: inspiratie