Binnenkijken in een statig appartement in Kopenhagen

In het statige appartement van Cathrine de Lichtenberg en haar man Anders, komen klassieke lambriseringen, roze wanden en Deense designiconen verrassend mooi samen tot een happy home vol persoonlijkheid.

vtwonen 10-2019 | woonkamer blauwe bank
Designparadijs in de zithoek: de blauwe zetel van het Deense label Eilersen wordt gecombineerd met de vintage Flagline Chair van Hans Wegner, de Diamant Table van Fos, een vintage koffietafel van Belgo Chrom, lamp Sputnik van Paul de Haan en rijstlamp Akari van Isamu Noguchi. Het tapijt is een erfstuk.
vtwonen 10-2019 | woonkamer grote plant
Kijkje vanuit de zithoek richting de bibliotheek met zijn originele open wandkast. Op de voorgrond de Flagline Chair van Hans Wegner, de Diamant Table van Fos, lamp Sputnik van Paul de Haan en een vintage salontafel van Belgo Chrom. Op de achtergrond stoel PK 22 van Poul Kjaerholm, een vintage salontafel van Romeo Rega en een daybed van Ikea. De muur rechts is beschilderd door kunstenaar Jacob Steen.
vtwonen 10-2019 | woonkamer vloerkleed blauwe wand
Vergrijsd roze en groen verlevendigen het kleurenpalet in de bibliotheek waar prijzige designklassiekers als de stoel PK 22 van Poul Kjaerholm en een vintage salontafel van Romeo Rega zijn gecombineerd met een daybed van Ikea. Het voorste, handgemaakte kussen is van het Marokkaanse label LRNCE. De boekenkast zat al in het huis.

thuishaven voor kunstenaars, artiesten en

welgestelden.

Juweel van een appartement

Heeft ze iets in haar hoofd dan is ze er niet meer van af te praten. Volhardend is ze, de Deense interieurontwerpster Cathrine de Lichtenberg. Het is dankzij die eigenschap dat zij en haar man Anders in een juweel van een appartement wonen in het populaire Frederiksberg, thuishaven voor kunstenaars, artiesten en welgestelden. De wijk grossiert in leuke boetieks, hippe cafés, lekkere deli’s en toprestaurants en is geliefd vanwege zijn prachtige park, waar de inwoners van Kopenhagen graag verpozen. The best of both worlds, vindt Cathrine, die in 2017 haar zinnen zet op een beneden appartement in een villa uit 1898, met een tuin vol bloemen. Het huis is gedateerd, heeft ernstige waterschade en zal een omvangrijke renovatie moeten ondergaan. Anders sputtert, maar beseft: dat is tegen beter weten in.

vtwonen 10-2019 | woonkeuken keuken roze wand
Bleekroze muren verrassen in de keuken, die wordt gedomineerd door strakke units gemaakt door het Deense bedrijf UnoForm. Het blad is van composiet. Werklicht wordt voorzien door een handgemaakte donker koperen lamp van Anour, de bollampen IC – met koperen armatuur – zijn van Flos. De krukken zijn van Overgaard & Dyrman, de geglazuurde vaas is een ontwerp van Tom Dixon voor Roomstore. Op de vloer ligt een Boucherouite, een traditioneel, handgeknoopt kleed uit Marokko.
vtwonen 10-2019 | accessoires oranje tinten
vtwonen 10-2019 | blauwe bank en schilderij
vtwonen 10-2019 | blauwe bank

Ik val simpelweg op het uiterlijk en heb vaak geen idee wie

de ontwerper is

Schoolvoorbeeld

De serre is niet het enige stijlelement dat nog aanwezig is in het statige appartement. Ook de schitterend gelegde houten vloeren, inbouwkasten, het sierstucwerk, de lambriseringen en zelfs marmeren vensterbanken hebben de tand des tijds doorstaan. In tegenstelling met deze klassieke basis besloot het koppel tot de plaatsing van een strakke raampartij in de keuken, met openslaande deuren naar de tuin. De nieuwe keuken zelf, met zijn dunne werkbladen en strakke, greeploze fronten is een schoolvoorbeeld van minimalisme. ‘We hebben bewust gezocht naar de spanning van het contrast’, vertelt Cathrine. ‘Maar dit ontwerp appelleert wel aan de strikte symmetrie in het ontwerp van de villa. We vonden het belangrijk om de authentieke elementen van het appartement te bewaren, maar verschillende tijdperken kunnen prima samengaan onder één dak. Dat is juist de uitdaging, om een brug te slaan tussen de verschillende visies en stijlen.’

vtwonen 10-2019 | groene badkamer met toilet
vtwonen 10-2019 | groene badkamer wasmeubel
Het badmeubel gemaakt door UnoForm kreeg een tropische achtergrond met behang van Arte. Kranen van Vola, spiegel Adnet van Gubi.
vtwonen 10-2019 | slaapkamer met oranje tinten accessoires
Geen hack, maar een design van Charlotte Høncke voor Warm Nordic is tafel Herringbone Tile, met een blad betegeld in visgraatmotief. De spiegel is van Gubi, de Murano vazen zijn door de jaren heen verzameld. Oranje slippers van Oh! By Kopenhagen Fur.
vtwonen 10-2019 | slaapkamer oranje gordijnen
De doorgestikte plaid en kussens zijn van &Drape, net als alle gordijnen in huis. Het bedhoofd en nachttafeltje zijn zelfgemaakt. Hanglamp van Vitra.

3x thuisidee

  1. Met de woonkamer en keuken als pijlers van het interieur, schiet de slaapkamer er vaak bij in. Jammer, want met simpele middelen geef je die al snel meer sfeer en allure. Maak bijvoorbeeld een bedhoofd: monteer een oud luik, oude deur of ijzeren tuinhekje op de muur of bespan een plaat met schuimrubber en trek er een mooie stof over.
  2. De Fransen en Engelsen doen het al sinds mensenheugenis: de badkamer decoreren met behang. Gelijk hebben ze: het geeft juist deze kleinere ruimte meer uitstraling. Let wel op of het behang geschikt is en zorg voor goede ventilatie.
  3. Hoge krukken aan het keukeneiland? Plan in het ontwerp beenruimte in, dat zit wel zo prettig en bespaart ruimte, want je schuift de krukken er na gebruik mooi onder.

Bron: vtwonen 10-2019 | Fotografie Martin Sølyst/Living Inside | Tekst Monique van der Pauw

nog meer: binnenkijken