Binnenkijken in een loft in Gent

Sinds jaar en dag verzamelt Marieke oude schoolstoelen. Geen plek waar ze beter tot hun recht komen dan op de eerste verdieping van een oude school. Marieke en Tom deden mee aan een co-housing project. De woning bestaat uit twee voormalige klassen en een gang. Waar vroeger de jassen hingen en kinderen wel eens op straf stonden, staat nu de keuken. ‘Co-housen heeft veel voordelen en is volgens mij de ideale manier om de stadsvlucht van jonge gezinnen tegen te gaan’ 

Wonen op school

‘Co-housen heeft me altijd al aangesproken’, zegt Tom die lang geleden tevergeefs naar een geschikt project zocht. Hij had de hoop al opgegeven, maar jaren later tipten zeker drie verschillende vrienden hem en Marieke over de kijkdag in een oude basisschool in Gent. ‘Drie koppels, die we toen nog niet kenden, wilden de site kopen. Omdat die veel te groot was voor hen alleen, zochten ze naar andere gezinnen om er samen voor te gaan’, legt Marieke uit. Ze herinnert zich nog goed de eerste keer dat ze op de eerste verdieping kwam. ‘Er waren amper sporen van kinderen te zien, maar er hing wel nog één vlaggetje en daar stond ‘Roman’ op, de naam van onze zoon. Voor mij was dat een grappig toeval en een laatste duwtje om hier onze thuis van te maken.’ Tom en Marieke kochten twee voormalige klaslokalen en een stuk gang.

Het huis van papa

De interieurarchitect plaatste zowel de badkamer als de keuken in de voormalige gang zodat de twee grote klassen volledig voor woon- en slaapruimtes konden dienen. De totale oppervlakte van de woning bedraagt 135 vierkante meter. Dat is niet bijzonder groot voor een gezin van vier, maar met slaapmezzanines en tal van ingebouwde kasten tot aan het plafond, voorzag hij wel enorm veel bergruimte. ‘Hierdoor hebben we bijna geen losse meubelen moeten kopen’, zegt Marieke. Het slaapgedeelte en de woonkamer kunnen van elkaar worden gescheiden met twee grote schuifpanelen. Overdag staan ze open, ’s avonds gaan ze dicht. ‘We hebben die geplaatst op mijn verjaardag, wat niet eenvoudig was als je weet dat ze twee op vier meter groot zijn. We hebben er ’s avonds met alle buren op geklonken’, zegt Tom. Drie jaar lang stak hij al zijn vrije tijd in de verbouwing. Samen met zijn vader en bijgestaan door professionals, nam hij zo veel mogelijk klussen voor zijn rekening. Van de afbraakwerken tot het plaatsen van de vloerverwarming en de keuken. ‘Het was het laatste jaar zo extreem dat de kinderen zich begonnen af te vragen wanneer we naar ‘het huis van papa’ zouden verhuizen’, blikt Marieke terug.

Meer foto’s en tekst vind je in vtwonen 04-2019. Meer binnenkijkers? Bekijk hier alle vtwonen binnenkijkers.

Shop in de stijl van het 19e-eeuws herenhuis in Frankrijk

Bron: vtwonen 04-2019 | Fotograaf Jonah Samyn | Styling Katrien Depoorter

nog meer: inspiratie