Binnenkijken in een opgeknapte schuur op Sicilië

Voor Angelo en zijn nichtjes ging een lang gekoesterde wens in vervulling toen ze familiehuis La Vincenzina erfden. De oude schuur werd een oase van landelijke rust, een plek vol herinneringen. ‘Hier komen we samen om het leven, het verleden en de familieband te vieren.’

vtwonen 11-2019 | binnenkijker Noto eetkamer
La Vincenzina is een huis vol verhalen. Angelo: ‘Als de meubels konden praten…’ Nicht Lidia nam de rotan stoelen mee uit Soedan, waar ze een tijdlang woonde. En de kroonluchter maakte Angelo uit de antieke frames waarmee ezels vroeger terracotta kruiken vervoerden. Het antieke dressoir is een erfstuk.
vtwonen 11-2019 | Binnenkijker Noto eetkamer openhaard
vtwonen 11-2019 | Binnenkijker Noto woonkamer
Het gebruik van eenvoudige materialen en beige tinten ‘typisch voor het platteland’ stond voorop. In de woonkamer voegt de klassieke Tripolina vouwstoel een vleugje luxe toe. De antieke reiskoffer verwijst naar het reislustige karakter van Angelo’s voorouders. ‘Ze zijn er niet meer, maar foto’s houden de herinnering levend.’

Bijzondere erfenis

Angelo Santangelo kreeg tien jaar geleden een bijzondere erfenis in de schoot geworpen. Samen met twee nichtjes. Het pand, een oase van rust in het schilderachtige bergdecor van het Siciliaanse Noto, was al twee eeuwen lang in de familie. Angelo werkt als interieurontwerper, nicht Lidia is architect. Ze waagden zich aan een grondige make-over: trouw aan het familieverleden en met gevoel voor traditie. Het eeuwenoude Siciliaanse landhuis doopten ze La Vincenzina, ter nagedachtenis aan hun grootmoeder. Binnenin herinnert nog meer aan de rijke familiegeschiedenis. Stemmige zwart-witfoto’s uit de jaren twintig en dertig verwijzen naar de landelijke wortels van Angelo, Lidia en Vincenza. ‘Niet voor niets hebben we het kleurenschema neutraal gehouden. Aardkleurige en beige tinten vangen de sfeer van het omringende landschap’, legt Angelo uit. ‘Het pleisterwerk en de natuursteen spiegelen de stenen buiten. Zo sla je een brug tussen interieur en exterieur.’

Zo sla je een brug tussen

interieur en exterieur

vtwonen 11-2019 | Binnenkijker Noto slaapkamer
Een hemelbed en smetteloos beddengoed garanderen een goede nachtrust in de slaapkamer.
vtwonen 11-2019 | Binnenkijker Noto badkamer
Opnieuw twee knipogen naar het verleden. Een antieke zinken wastobbe is als wastafel gemonteerd. En het hartvormige uiteinde van de handdoekhouder liet Angelo maken als verwijzing naar de hartvormige sloten op oude Siciliaanse deuren.
vtwonen 11-2019 | binnenkijken Noto slaapkamer
Soortgelijke draadstoelen via Hay.
vtwonen 11-2019 | binnenkijken badkamer Noto geopend raam

Transformatie

In het zuidoosten van Sicilië zijn amandelen, johannesbrood en olijven traditionele gewassen. Angelo’s familie verbouwt ze sinds generaties op het dertig hectares grote perceel. ‘Het gerestaureerde landhuis functioneerde vroeger als opslagschuur voor de gewassen. Tien jaar geleden is het hoofdgebouw, de Masseria, afgebrand. Het enige wat overbleef, waren enkele bijgebouwen zoals de schuur’, vertelt Angelo met een snik in de stem. Sinds de nieuwe eigenaars zich over het pand ontfermden, heeft het een fikse transformatie ondergaan. Angelo: ‘Het scheelt natuurlijk dat ik interieur-architect ben en Lidia architect is. Mijn vader en zijn zus – de moeder van Vincenza en Lidia – zijn ooit voorzichtig met de restauratie begonnen. Maar om nu te zeggen dat dat opschoot… Voor wij dit tien jaar geleden erfden, is er weinig gebeurd.’

vtwonen 11-2019 | binnenkijker Noto zitkamer
In de zithoek bij de open haard een vintage stoel uit de jaren 50 naast een verzameling Marokkaanse krukjes. In de lijsten een selectie gedroogde lokale kruiden als oregano, kappertjes en salie. De okerkleurige olielamp komt uit Sicilië
vtwonen 11-2019 | binnenkijken Noto hal zomentinten
vtwonen 11-2019 | Binnenkijker Noto tuin
vtwonen 11-2019 | Binnenkijker Noto slaapkamer met uitzicht

Siciliaanse ziel

Angelo, Vincenza en Lidia pakten de opknapbeurt voortvarender aan dan hun voorgangers. Angelo: ‘We wilden het erfgoed nieuw leven inblazen op basis van het oude. ‘Omdat we vooral in de stad wonen, verlangden we naar een toevluchtsoord op het platteland, een plek om te ontsnappen aan het dagelijkse gedoe. Hier komen we samen om het leven, het verleden en de familieband te vieren.’ Als de familie elkaar in La Vincenzina treft, stagneert de kloktijd en is de hectiek altijd ver weg. Angelo: ‘Geen bijzaken die de aandacht afleiden, geen lawaai dat de stilte verstoort. Onze ontwerpfilosofie? We hebben ons zo goed mogelijk op de details geconcentreerd. Het komt vooral neer op een uitgekiende combinatie van kleuren, materialen en spullen. Een verzameling zwart-witfoto’s, een stapel potten en pannen, een oude hutkoffer, een vers geplukte bos bloemen: ze zorgen ervoor dat je je meteen op je gemak voelt.’ ‘Hier draait het om’, verklaart Angelo met een glimlach. ‘Ik voorspel een eenvoudig, maar mooi avondmaal.


We wilden het erfgoed nieuw leven inblazen op

basis van het oude

Woonidee

Een verzameling zwart-witfoto’s, een stapel potten en pannen, een oude hutkoffer, een vers geplukte bos bloemen: ze prikkelen de herinnering en creëren een vertrouwde omgeving. Lees hier hoe je de vers geplukte bloemen perfect tot hun recht kan laten komen in de juiste vaas.

Styling Wilma Custers | Fotografie Renée Frinking | Tekst Chantal Hintze | Tekstbewerking Jack Meijers

nog meer: binnenkijken