Binnenkijken in een Amsterdamse woonboot

Dat Annelies ooit zou terugkeren naar de plek waar ze opgroeide, was te mooi om waar te zijn. Maar toen ze daar, aan de dijk, een oud, verkrot bootje met ligplaats te koop zagen staan, gingen voor Annelies en Hans twee dromen in vervulling: wonen op een prachtige plek in een woonboot die ze nog helemaal naar hun eigen wens konden bouwen.

Droom die uitkomt

Annelies zit op het vlot aan de waterkant bij haar woonboot in Amsterdam-Noord en tuurt over het water. ‘Ik vind het zo rustgevend om over het water te kijken’, zegt ze. ‘Het is nooit hetzelfde. Nu zie je kleine rimpelingen op het water, op andere dagen klotst het woest op en neer en soms is het bevroren.’ Annelies groeide op in een woonboot aan dezelfde dijk. ‘Mijn ouders wonen daar nog steeds, en mijn oudere zus woont ook al jaren aan de dijk.’ Dat zij en haar man ook de kans zouden krijgen om hier een plekje te bemachtigen, had ze niet verwacht. ‘Meestal is alles hier al verkocht voordat het officieel op de markt komt. Mijn ouders, mijn zus en wij inmiddels ook, krijgen geregeld briefjes in de bus van mensen die zo’n plek graag willen kopen.’ Dat het toch is gelukt, kwam doordat het perceel werd verkocht met een oud, verkrot bootje. Annelies: ‘Daar was de prijs ook naar, maar het betekende wel dat je iets nieuws zou moeten laten bouwen. Hans ik hadden sowieso al een tijd de wens om zelf iets te ontwerpen en hebben toen alles op alles gezet om de hypotheek rond te krijgen.’

Verlengstuk

Dat lukte, en dus maakten Annelies en Hans een ontwerp. ‘Beneden wilden we een zo groot mogelijke open ruimte zonder gangen. De bovenverdieping konden we helaas niet net zo groot maken als beneden, omdat de totale oppervlakte van de boot volgens het bestemmingsplan niet groter mocht zijn dan 140 m². Daarom hebben we daar gekozen voor een vide.’ De schetsen leverden ze aan bij een bouwer in Lelystad die de woonboot in een halfjaar bouwde. Bij de oplevering was de boot bijna compleet: de keuken zat erin, de vloeren waren gelegd en er was zelfs al behangen. Alleen de badkamer moest nog worden afgemaakt. Annelies: ‘We waren al over ons budget, vandaar dat we dat zelf zouden doen.’ Het tweede grote project was de tuin, die met 10×15 meter, zeker voor Amsterdamse begrippen, behoorlijk ruim is.

Meer foto’s en tekst vind je in vtwonen 06-2018.

Shop in deze stijl

Geel kussen van De Kussenfabriek, kussen wolk van Bloomingville, plantenhanger van Handed By, wandplank van Farma, poster van Bloomingville, plantjes van Green Lifestyle Store, schommelstoel van Kartell, gele fauteuil van Vestbjerg, vloerkleed van Zuiver.

Bron: vtwonen 06-2018 | Fotografie & styling Jeltje Fotografie

nog meer: binnenkijken