Binnenkijken in een voormalig schoolgebouw

Ook al was het het niet meer dan een lange hal met een klaslokaal en toiletblokken, Jochem en Dorien vielen als een blok voor hun toekomstige appartement in een voormalig schoolgebouw. Ze transformeerden de ruimte tot strak familiehuis met een mix van klassieke elementen, Scandinavisch design en een randje vintage.

vtwonen 2020-12 BK special | binnenkijken voormalig schoolgebouw woonkamer
Behang Bazar 219427 van BN Walls. Zwevende eikenhouten trap Decotrap, behandeld met houtolie Monocoat Mist 5%. Ingelijste poster Junique. Vensterbank en kasten op maat gemaakt door Fontijn Interieur Projecten. Hanglampen Malou van Karwei (links) en Mora van Zuiver.Zit-slaapbank Innovation, kussens Karwei en Innovation, wit kussen souvenir uit Marokko. Aardewerken tuinkrukken gebruikt als bijzettafels Made. Stoel Pierre JeanneretOffice Chair via Object Embassy. Kleed Karwei. Planten De Balkonie en Sprinklr, terracotta bloempotten onder andere Sprinklr, Søstrene Grene en H&M Home.

Omgebouwd voormalig schoolgebouw

Authentieke geglazuurde baksteenmuren, hoge plafonds, grote ramen: lang hoefden Dorien en Jochem niet na te denken toen ze vijf jaar geleden de ruimte binnenliepen die nu hun appartement is. Via een bevriende architect hoorden ze over het project waarbij een oude school werd omgebouwd tot 25 appartementen. Jochem: ‘We woonden op dat moment op tweehoog op 47 vierkante meter en verwachtten ons eerste kind, dus dat appartement werd te klein. We zagen meteen: dit is een mooie ruimte. Ook al was het toen nog een lange hal met een klaslokaal en toiletblokken. De originele muur van geglazuurde bakstenen was heel vies – we hebben de kauwgom er later zelf af moeten krabben – maar daar konden we gelukkig doorheen kijken. Het geeft ons huis karakter.’ In september 2018 kreeg het stel eindelijk de sleutel van hun casco huis, daarna is er nog een jaar lang aan geklust. Zo is onder andere een entresol onder het hoge plafond van 4.75 meter gemaakt; daar zijn nu de kinderkamers en de tweede badkamer. Het hielp dat Jochem vanaf zijn studententijd al huizen had verbouwd, waardoor hij veel zelf heeft kunnen doen, van het sloop- en timmerwerk tot het aanleggen van de leidingen en elektra.

vtwonen 2020-12 BK special | binnenkijken voormalig schoolgebouw keuken met barkrukken
vtwonen 2020-12 BK special | binnenkijken voormalig schoolgebouw woonkamer zithoek met roze bank

vtwonen 2020-12 BK special | binnenkijken voormalig schoolgebouw oude gymzaal met ringen en kinderspeelgoed
Gang met daarachter de woonkamer. Glazen loopbrug, hekwerk, deuren en kozijnen op maat gemaakt door Spilleman. Rustiek eiken visgraatvloer Floor Inn, behandeld met houtolie Monocoat Mist 5%. Kinderkeuken Ikea. Crossfitringen Sportbay. Lampen Wally van Santa & Cole. Loopfiets Kinderfeets, loopfiets lieveheersbeestje Wheelybug.
vtwonen 2020-12 BK special | binnenkijken voormalig schoolgebouw keuken van marmer
Keuken op maat gemaakt door Fontijn Interieur Projecten. Stalen stellingkast Spilleman. Muurverf Cromarty van Farrow & Ball. Hanglampen Zuperzozial, wandlamp Ikea. Marmeren keukenblad Cortlever-Agricola.

Scandinavisch design

Over de vloer waren ze het snel eens: die moest eruitzien alsof ie er al jaren lag. Jochem: ‘We hebben gekozen voor rustieke planchettes, zodat het mooi combineert met de oude elementen in het huis. Die mix van oud en modern Scandinavisch design vinden we leuk. Eigenlijk wilden we niks meer van Ikea en alleen nog tijdloze ontwerpen, maar hier en daar zijn we toch voor de bijl gegaan.’ Om van de benedenverdieping een rustig geheel te maken, kregen de op maat gemaakte inbouwkasten een lichtgrijze tint die goed bij de muren past en is de zwevende trap behandeld met dezelfde houtolie als de vloer.

Koken met de hele familie

Voor Jochem, die kookfanaat is, was het belangrijk dat de keuken een centrale plek in hun voormalig schoolgebouw zou worden. ‘We hebben flink uitgepakt, met mooie materialen, de nieuwste apparatuur en twee wasbakken. En een extra groot kookeiland, zodat je aan de bar kunt zitten en lekker kunt koken met drie kinderen die meehelpen. ‘Omdat er geen marmeren platen te vinden waren van vier meter of langer, hebben we het kookeiland, à 4.30 meter, in tweeën gesplitst. In het midden is een eikenhouten overgang gemaakt, met ruimte voor peper en zout, oliën, azijn en handdoeken.’ Doriens favoriete plek is de eethoek, met een krantje aan de tafel met plek voor twaalf man en uitzicht op de kinderen die spelen onder de trap. ‘Alleen de grote muur achter de eettafel is wat kaal, binnenkort gaan we op zoek naar een kunstwerk. En voor naast de bank hebben we de Togo van Ligne Roset op het oog, zo’n fauteuil waar je lekker in weg kunt zakken. Het grappige is: nu het bijna af is, kriebelt het weer een beetje. Maar we gaan hier voorlopig niet weg, we zijn hier heel gelukkig.’

LEES OOK
Kijk binnen in een huis vol kleur in Amsterdam

vtwonen 2020-12 BK special | binnenkijken voormalig schoolgebouw oud trappenhuis
vtwonen 2020-12 BK special | binnenkijken voormalig schoolgebouw speelhoek kinderen
Kasten op maat gemaakt door Fontijn Interieur Projecten. Zwevende eikenhouten trap Decotrap, behandeld met houtolie Monocoat Mist 5%. Behang Bazar 219427 van BN Walls. Kussen gemaakt van reststuk van berberkleed uit Marokko.

nog meer: binnenkijken