Binnenkijken in een tiny strandhuis in Egmond

Geluk zit niet in luxe of een enorme lap grond. Dat realiseren Hélène en haar gezin zich elke keer als ze de deuren van hun tiny strandhuis opengooien. Het staat midden in de duinen, omringd door licht en lucht. ‘De vrijheid die we hier voelen, dat is rijkdom.’

vtwonen zomerboek 2020 | binnenkijken Egmond strandhuisje in de duinen
vtwonen zomerboek 2020 | binnenkijken Egmond witte eettafel met taart
vtwonen zomerboek 2020 | binnenkijken Egmond witte eettafel met zwarte stoeen
Muurverf Soft Clay vtwonen. Stoelen en lamp HKliving. Kunststof servies Xenos. Lantaarn en vloerkleed LifeStyle. Lichtbollenslinger Cotton Ball Lights. Zeester Beekwilder. Kast en overige Van Goeden Huize.

Uitwaaien bij ’t strandhuis

Hélène: ‘Als familie of vrienden gestrest zijn, roepen we vaak: kom uitwaaien! Werkt altijd. Binnen een paar uur ben je hier gereset.’ ‘Hier’ is natuurgebied De Nollen tussen Egmond aan Zee en Bergen, al decennialang een toevluchtsoord voor wie toe is aan rust. Van oudsher lieten Zaanse bedrijven als Albert Heijn en Bruynzeel er eenvoudige zomerhuizen bouwen voor hun werknemers. De opa en oma van Hélène hadden er al een optrekje, en toen de 150 vakantiehuisjes in 1980 geprivatiseerd werden, kochten ook haar ouders er een. Dat huisje konden Hélène en Marcel bijna tien jaar geleden overnemen.

Strandhuisregels

Ze bouwden het strandhuis opnieuw op – volgens de voorschriften, in dit gebied mag niet alles. ‘Daar ben ik ook erg voor. Je moet er geen kakelbont geheel van maken. De vergrijsde tinten van het hout staan hier prachtig. En in de duinen passen helmgras en braam, geen geraniums.’ De zoute lucht, de wind, de wilde paarden; alleen al in deze omgeving zijn maakt enorm mindful.

Niet gezegend met een strandhuis, maar wel fan van die rustgevende sfeer? Met deze tips haal je de strandsfeer in huis.

vtwonen zomerboek 2020 | binnenkijken Egmond rieten tas en verrekijker aan kapstok
Kapstok Van Goeden Huize. Tas ’t Sieraadje.
vtwonen zomerboek 2020 | binnenkijken Egmond bed met landkaart
Bedden zelfgemaakt, met extra opbergruimte eronder voor een logeermatras. Kunstleren wereldkaart Beekwilder. Beddengoed Walra. Wandplank zelfgemaakt.

Vintage vondsten

In het strandhuis vind je geen standaardmeubels, maar vintage vondsten, spullen die Hélène in de buurt opduikelt en persoonlijke accenten. Zoals de uitvergrote foto in de keuken. ‘Je ziet daar mijn zus en mij op het strand zand scheppen. Een warme herinnering aan veel mooie zomers hier.’ En ook DIY-projecten. Van gebruikt hout en vintage broekriemen maakte Hélène boekenplanken, op oude planken schilderde ze teksten. ‘Niets strengs, maar dat je slippers aan kunt bijvoorbeeld. Go with the flow. Je wordt hier vanzelf makkelijker. Als de aardappels opeens niet meer koken, is het gas op. En als er niet genoeg stroom is opgewekt, kun je geen tv kijken. Juist dat je hier als vanzelf het leven neemt zoals het komt, maakt dat we helemaal tot rust komen.’

vtwonen zomerboek 2020 | binnenkijken Egmond strandhuisje met fiets
vtwonen zomerboek 2020 | binnenkijken Egmond woonkamer met zwart leren stoel

Woonidee

Een stuk drijfhout wordt een wandkapstok, een boomstam een rijdende bijzettafel. Kortom: probeer in álles de natuur te laten terugkomen. Het buitengevoel binnenhalen kan ook met details; keukenkasten-handgrepen die ooit ringen van een aanlegsteiger waren bijvoorbeeld.

vtwonen zomerboek 2020 | binnenkijken Egmond eettafel buiten bij strandhuisje
Mand (lamp) Goround Interior. Hamamdoeken ’t Sieraadje. Tafel, bank en stoelen Timzowood. Opbouw tafel zelfgemaakt, versierd met repen linnen.

‘De zoute lucht, de wind, de wilde paarden; in deze omgeving zijn

maakt enorm mindful.’

nog meer: binnenkijken