Binnenkijken in een kunstzinnig huis in Utrecht

Een traditioneel rijtjeshuis? Niet als het aan Peter, Nancy en hun dochters ligt. Ruim tien jaar geleden begon Peter met het proces een woongemeenschap in Utrecht te formeren, ontwerpen én bouwen. Nu woont het gezin in een kunstzinnig huis waar niet het woonoppervlak, maar de lege ruimte voor grootsheid zorgt.

Overloop | Hout | vtwonen 01-2021
Houten muren van vurenhout en radiplex.

Collectief wonen

Traditionele woningbouw vindt Peter zonde. Waarom? Ten eerste omdat gemiddeld zo’n 20 procent van het bouwbudget naar de projectontwikkelaar gaat en ten tweede omdat de waarde van een woning wordt bepaald door het aantal vierkante meters woonoppervlak in plaats van woonkwaliteit. Dus ontwikkelde hij een plan voor een collectief particulier opdrachtgeverschap (COP), waarbij de bewoners van de 14 huizen de bouwplannen zelf bedachten en grotendeels hebben uitgevoerd. Nu iedereen er woont, heerst er een sterk saamhorigheidsgevoel. Peter: ‘Zo’n project werkt alleen als je er met gelijkgestemden aan begint. Voordat er één lijn op papier stond hebben we gebrainstormd en heeft iedereen zijn wensen kunnen uiten. Als je het idee hebt dat jouw wensen werkelijkheid zijn geworden, draag je in de toekomst graag je steentje bij.’

Kunstzinnig huis | Woonkamer | vtwonen 01-2021
Bank en fauteuil Artifort bank uit jaren 60, hanglamp Kundalini E.T.A. Sat, poef Kwantum, oranje kussen gemaakt door Peters moeder, wollen kussens HKliving, salontafel Artifort KBD Liang Ie, boekenkasten Ikea, vloerkleed handgemaakt in Spanje, terracotta potten en schotels Intratuin en Ikea
Trappenhuis met planten | vtwonen 01-2021
Trap en houten muren van vurenhout en radiplex. Terracotta potten Intratuin en Ikea.
Houten keuken | vtwonen 01-2021
Keuken Ikea met Askersund fronten, vierkante bakjes vintage, fruitschaal Action, houten snijplank Dille & Kamille, dienblad met poten H&M Home.
Eetkamer | Kunstzinnig huis | vtwonen 01-2021
Zandcementdekvloer met vloercoating, trap en houten muren van vurenhout en radiplex, eettafel Ben Hoek Meubelarchitectuur, lamp Kundalini E.T.A. Sat, oranje stoel Charles Ray Eames, zwarte stoel Revolt van Friso Kramer, witte stoel Joep van Lieshout, oranje vaas Kwantum, dienblad H&M Home, kan Søstrene Grene, lichtblauwe mokken kringloop, koektrommel met houten deksel en grijze aardewerken pot vintage, oranje palletkussens tuincentrum, terracotta potten Intratuin en Ikea, handgrepen lades Ikea.

Kunstzinnig huis

Van buiten zijn de 14 huizen hetzelfde, maar van binnen zijn ze allemaal anders. Peters en zijn gezin wonen in een kunstzinnig huis dat regelmatig wordt omschreven als een tot leven gewekte Escherschets. Door de wirwar van rechte, hoekige en ronde lijnen doet het huis aan als een absurdistisch slakkenhuis. De nadruk ligt op de grote ‘schacht’ waaromheen alle ruimtes zijn gevouwen. Ondanks het feit dat hier niet fysiek gebruik van wordt gemaakt, oogt de ruimte groot. Dit komt door de onbelemmerde zichtlijnen van voor naar achter en van onder naar boven. Het ontbreken van ‘normale’ muren zorgt ervoor dat iedereen in huis constant in verbinding staat.

Lees ook: binnenkijken in een circulaire schuurwoning in Langbroek.

fqo5n6h8kwy8_s2400.jpg
Schoolstoel en bureaulamp vintage, kruk Brenna Woood, kleine bloempot vintage, grote bloempot tuincentrum, hangpotten Elho, hanglamp Miguel.

Eenvoudige materialenmix

Bij elk bouwproject komt er een moment van concessies doen. In Peters geval gebeurde dit bij de materiaalkeuze. Vurenhout, stuc en beton: door het huis hiermee af te werken kon hij het op een praktische en goedkope manier doen. Peter: ‘Ik wilde wel planken met de mooiste vlammen in het hout, daar wordt het levendiger van. Dit hout is doorgetrokken in de zelfgemaakte inbouwmeubels. Door meubels zelf te bouwen in plaats van los te kopen hebben we geld bespaard en overal opbergruimte kunnen creëren. Zo is het hele huis net één groot meubel en maken we optimaal gebruik van elke vierkante meter.’

Trappenhuis met planten | Kunstzinnig huis | vtwonen 01-2021
Planten Strelizia en Monstera Pertuum.
Slaapkamer van hout | vtwonen 01-2020
Muurverf paars Praxis, wandkast componenten Ikea, tafellamp Vintkracht, wit en paars beddengoed Ikea.
nog meer: binnenkijken