Binnenkijken in een jaren 70 woning in Zwolle

Stijlvast is Laura zeker. In elk pand waar ze tot nu toe heeft gewoond, speelde de combinatie zwart-wit een glansrol. ‘Maar in ons nieuwe huis durf ik óók met kleur te spelen.’ Kijk je mee in de jaren 70 woning?

Speelse bouwstijl

‘Eigenlijk hadden we helemaal geen verhuisplannen,’ zegt Laura lachend, ‘maar Martijn en ik hebben altijd tegen elkaar gezegd: als hier een huis vrijkomt, gaan we.’ Hier, dat is de Krekenbuurt in Zwolle, een onder architectuur gebouwde woonwijk uit de jaren zeventig tussen het centrum en de natuur in, met een speelse bouwstijl en veel aandacht voor groen. ‘Deze huizen zijn heel gewild en worden bijna altijd onderhands verkocht, maar dit huis verscheen ineens op Funda. We zijn meteen op de fiets gesprongen. Binnen zag ik de hoogte, het licht, de speelse indeling met de keuken beneden en de woonkamer boven… In tien minuten wist ik: dit is het.’ De begane grond bestaat uit een hal met trappenhuis, inpandige schuur, wc en bergruimte. Aan de achterkant is de leefkeuken, waar een tweede trap naar de woonkamer leidt. Op de eerste verdieping is ook de werkplek van Laura, aan de voorzijde van het huis. Op de tweede etage bevinden zich drie slaapkamers en een badkamer.

Diepte en contrast

Het opknappen gebeurde in recordtempo: in december 2017 kregen ze de sleutels van het huis en een maand later trok het gezin er al in. ‘Er hoefde alleen geverfd te worden’, vertelt Laura. ‘Alle deuren waren knalgeel, de keukenkastjes blauw en de muren in de woonkamer bordeauxrood, maar de basis was goed. Aan de keuken, de badkamer en de vloeren hoefde niets te gebeuren. We hebben alles laten witten. Waarom wit? Ik houd niet zo van kleur, het leidt zo af. Wit zorgt meteen voor een goede basis. En ik vind zwart mooi; ik draag al sinds mijn zestiende alleen maar zwarte kleding en heb het in al mijn eerdere huizen gehad. Zwart geeft diepte en contrast aan een ruimte. De roze ‘lambrisering’ in de woonkamer – een idee van Martijn – vond ik een hele stap, ik heb er zelfs wakker van gelegen. Nu ben ik er heel blij mee. Onze vrienden weten niet wat ze zien als ze voor het eerst langskomen: ‘O, je hebt kleur in huis!’

Bron: binnenkijk-special 12-2018 | Fotografie Sabine Burkunk | Styling Lisanne Broer | Tekst Bartjan Bouman

nog meer: binnenkijken