Binnenkijken in een hoekhuis in Amsterdam-Noord

Ook al waren ze helemaal niet op zoek, toen Taco en Ellen dit huis in Amsterdam-Noord zagen, was er geen houden meer aan. ‘Die ramen, die ruimte, die trap!’ Maar wat hen pas echt over de streep trok, was de zee van licht.

Ooit zat er een sigarenwinkel in dit pand, maar dat was lang voordat Ellen en Taco hier hun intrek namen. Het hoekhuis ligt in een straat met een dorps sfeertje, slechts tien minuten fietsen van de NDSM-werf waar ze de pont pakken naar hartje Amsterdam. Toen Ellen werd getipt dat het huis te koop stond, was de timing verkeerd. ‘We zaten midden in de verbouwing van ons toenmalige huis; we wilden helemaal niet weg.’ Toch wierp ze een blik op de foto’s. ‘Ik werd meteen verliefd. Die ramen, die ruimte, die trap.’ In het echt bleek het nog mooier te zijn. Taco: ‘Dat komt door het licht. Dat valt hier zo mooi naar binnen, ook van opzij.’ De rest is geschiedenis: ze kochten hun droomhuis, dat volledig gebruiksklaar was. Ellen: ‘Het hoefde alleen nog maar geschilderd te worden.’ Van een winkel was allang geen sprake meer. De vorige bewoners, een kunstenaarsduo, had aangebouwd en gerestaureerd op eigenzinnige wijze. ‘Ook daarom zijn wij zo gek op dit pand’, zegt Taco.

Speuren op Marktplaats

Omdat aan het huis weinig hoefde te gebeuren, konden Taco en Ellen zich uitleven op de inrichting. Ze gingen op lampenjacht, soms zelfs helemaal tot in Brussel. Om te struinen langs antiekzaken en brocanterieën. Ook speurden ze op Marktplaats naar kasten, stoelen en tafeltjes met het woord vintage in de zoekbalk. Ellen vond er het zachtgroene vloerkleed dat in de huiskamer ligt. 
‘Op de foto zag het er zo vuil uit, dat ik een vriendin vroeg of ze het wilde ophalen. Ik wilde liever niet zien waar het vandaan kwam. Daarna heb ik het professioneel laten reinigen. De tapijthandelaar zei dat het een originele Chinees is.’ Taco is trots op een reeks kuipstoeltjes van Eames, die uit een wachtkamer van de NS komen – ze zijn dan ook uitgevoerd in de kleur geel van de Nederlandse Spoorwegen. Ze stonden op het punt te worden weggegooid. Via een bevriende art director kon hij aan onderstellen komen en nu staan ze bij de eettafel te blinken.

Meer foto’s en tekst vind je in vtwonen 01 2019. Meer binnenkijkers? Bekijk hier alle vtwonen binnenkijkers.

Shop in de stijl van het hoekhuis uit Amsterdam-Noord

Bron: vtwonen 01-2019 | Fotografie en styling Henny van Belkom

nog meer: binnenkijken