Binnenkijken in een groen appartement in Arnhem

Ze verhuisden naar Arnhem voor meer woonoppervlakte en rust. Toch kozen Chantal en Tom uiteindelijk voor een klein appartement, middenin de stad. Dat ze ook nog eens helemaal donkergroen schilderden.

vtwonen binnenkijken special 2019 | woonkamer grijze bank
Egalisatievloer Forbo Eurocol. Zeefdruk Klaas Gubbels via Marktplaats. Kunstwerk van Aad Schram via Art Olive. Vloerlamp Lazy van Chris Slutter voor Goods (smukdesign.nl). Foto van Anya van de Wetering. Hond Puppy van Magis via musthaves.nl. Rond tafeltje Bijenkorf.
vtwonen binnenkijken special 2019 | woonkeuken
Betonnen stoel van Lyon Béton via La Boutique Blanche. Grafische print van Amsterdam gevonden bij Kringloop Kerkstraat. Poef Cork High van Moooi via Canoof.

Koninklijk opgeknapt

Binnen een week was hun etage verkocht, waarna het stel vlakbij stadspark Sonsbeek in Arnhem een statige, dubbele verdieping van 110 m² vond. Om er drie jaar later alweer te vertrekken. ‘Het bleek dat we zoveel ruimte helemaal niet nodig hadden.’ Dus kwam er een nieuw plan: ze zouden een kleiner appartement zoeken in het levendige centrum en op termijn een tuinhuisje aan de rand van de stad. Chantal: ‘Mijn neef is makelaar en tipte ons over een etage in een nietszeggende straat met bruidsmodewinkels en shoarmasalons. Mijn eerste reactie was: mwah. Maar toen ik later opnieuw langsliep, dacht ik: dit kan best leuk worden. En eenmaal binnen wist ik: dit is het! Ruim genoeg voor twee personen, grote ramen met uitzicht op de Eusebiuskerk, twee balkons en een berging voor Toms fiets.’

vtwonen binnenkijken special 2019 | zithoek plant
Vintage tafel Tulip van Eero Saarinen voor Knoll Studio. Planten en potten Intratuin. Betonnen hanglampen Edison van Tove Adman via Anno Design. Wiggle Side Chair van Frank Gehry is een erfstuk. Verfkleur RAL 6012 zwartgroen.
vtwonen binnenkijken special 2019 | wandmeubel boeken met lamp
vtwonen binnenkijken special 2019 | kastwand
Kunstwerk van Aad Schram via Art Olive. Blauwe vaas PS Collectie Ikea. Miniatuur Rietveld-stoel hadden ze al. De vierkante lamp Lotek van Benno Premsela was een erfstuk (o.a. verkrijgbaar bij Fonq).
vtwonen binnenkijken special 2019 | woonkamer grijze bank
Groene handdoek Hema. Rond tafeltje Bijenkorf. Bank van Innovation Living Denmark via Marktplaats. Vloerlamp Lazy van Chris Slutter voor Goods via smukdesign.nl. Kunstwerk voor raam kringloopwinkel 2Switch. Opbergdozen Box Box van Hay. Cordlamp van Design House Stockholm via Nordic New. Vaas van Alvar Aalto voor Iittala. Poef Cork High van Moooi via Canoof. Vintage Bachelor Chair van Verner Panton gekocht bij Niet Nieuw Design. Kussen Fringe no. 8 van Roos Soetekouw. Plant van Intratuin. Het kastje bij de bank werd gemaakt door ontwerper Tinus van de Kerkhof en was een cadeau.

Wij wilden een statement maken en dat lukt natuurlijk niet met

één muurtje

Handyman

Tom daarentegen zag een donkere etage met een laag plafond, volgepropt met muurtjes en deuren. ‘Verhuizen zou ons financiële vrijheid geven, meer voordelen zag ik niet. Maar ik had vertrouwen in Chantal. Zij heeft interieurvormgeving gestudeerd en maakt overal iets moois van.’ Allereerst werd de indeling aangepakt. De scheidingswand in de woonkamer verdween, de keuken verhuisde naar de lichtste plek en de badkamer werd vergroot door er een stuk hal bij te trekken. Ook kwam er centrale verwarming en werd het leidingwerk omgelegd. ‘Alle grote ingrepen gingen goed’, vertelt Chantal, ‘maar kleinere plannen moest ik geregeld wijzigen. Tom ontpopte zich ineens tot handyman en heeft ook nog een aantal inbouwkasten getimmerd.’

vtwonen binnenkijken special 2019 | bedombouw tegel geruit
Doorkijkje naar de woonkamer vanuit de slaapkamer. Het plateau waarop het bed staat, werd gebouwd van mdf en vervolgens betegeld. Chantal: ‘Die donkere kleur op muren en plafond maakt het extra knus. Deze kamer voelt als een soort mega bedstee.’ Vintage Bachelor Chair van Verner Panton via Niet Nieuw Design. Plant en terracottapot Intratuin. Witte tegels 10×10 cm Hornbach. Boek Little Escapes via bartsboekje.com.
vtwonen binnenkijken special 2019 | bedombouw tegel

Alles groen

Toen de basis eenmaal klaar was en de aannemer vertrokken, stortten Chantal en Tom zich op de afwerking. Hun meest opvallende stylingkeuze is de donkergroene kleur op muren en houtwerk door de hele woning. ‘Vrienden verklaarden ons voor gek’, lacht Chantal, ‘zeker toen we vertelden dat het plafond dezelfde kleur zou krijgen. Maar wij wilden een statement maken en dat lukt natuurlijk niet met één muurtje. Wij denken vaak: why not? Als het tegenvalt, verf je er gewoon weer overheen. We zijn er nog steeds blij mee. ‘s Avonds lijkt het zwart, als het regent is het grijzig en met zon erop diepgroen.’ Dat ze nu in een kleiner appartement wonen dan ze achterlieten in Amsterdam, deert Chantal en Tom niet. Tom: ‘Het verschil is de stad. Amsterdam staat altijd ‘aan’, hier hoeft niet zo veel, dat is erg prettig.

Volg je intuïtie in plaats van trends en denk niet te veel na over

de lange termijn

Woonidee

Laat muurverf ook als lakverf mengen. Door deurposten, kozijnen, plinten, vensterbanken en eventueel kasten in exact dezelfde tint te schilderen, ‘verdwijnen’ ze als het ware en gaat alle aandacht naar meubels en kunstwerken.

nog meer: binnenkijken