Binnenkijken in een boerderij in Aalten

Laatst kwamen twee historici een kijkje nemen in de boerderij van Greetje en Bas. En zelfs zij hadden er moeite mee te onderscheiden wat nog authentiek is en wat in ere hersteld. Een groter compliment had het stel na 3 jaar klussen niet kunnen krijgen.

vtwonen 12-2019 | Binnenkijken in een boerderij uit Aalten eettafel zolder kerst
De eerste verdieping is Greetjes werkplek. Bas maakte de grote tafel. Die is ook ideaal voor feestjes. Stoelen en krukken van de rommelmarkt in Tongeren en de plaatselijke kringloopwinkel. Kerstballen, ledlichtjes en waxinelichthangers van groothandel Kaemingk. Overig meegekomen na stylingproducties.
vtwonen 12-2019 | Binnenkijken in een boerderij in Aalten woonkamer gedecoreerd
De grote haard is de blikvanger in de eetkamer. Greetje zag de XL schouw in een B&B, Bas en Herman maakten ’m na. De showmodel stoelen kocht ze bij ‘buurstandhouders’ op een beurs, het gewei bij een jager uit de buurt. Goudkleurig krukje van groothandel trends & trade.
vtwonen 12-2019 | Binnenkijken in een boerderij uit Aalten eettafel zolder kerst

Verborgen schatten

Toen Greetje en Bas het 75 meter lange pad naar de boerderij voor het eerst opreden, hadden ze meteen rechtsomkeert kunnen maken. Het pand van rond 1900 stond al lang leeg en er was de afgelopen veertig jaar bijna niets aan gedaan. Niet bepaald instapklaar dus, maar dat vond het stel geen punt. Omdat laten renoveren geen optie was vanwege de hoge kosten, staken Greetje, Bas en (schoon)vader Herman met de hulp van vrienden drie jaar lang de handen uit de mouwen. ‘Bas is kraanmachinist en net als zijn vader ongelooflijk handig. Door zijn werk op sloopplaatsen ziet Bas ook nog weleens mooie oude dingen, zoals gebinten of een oude granieten wasbak in een fabriek. Het huis bleek zelf ook nog verborgen schatten te bevatten, zoals mooie oude vloeren verstopt onder lagen vloerbedekking, paneeldeuren die waren afgetimmerd en oude gebinten die achter plaatwerk vandaan kwamen.

vtwonen 12-2019 | Binnenkijken in een boerderij in Aalten eettafel gedekt
De oude handgemaakte tafel in de eetkamer komt uit Portugal (gekocht bij een winkel die inmddels net meer bestaat), er staan verschillende stoelen van de kringloopwinkel omheen. De kast werd door Greetjes vriend en haar schoonvader gemaakt met deuren die ze opduikelden bij Benko Oude Bouwmaterialen. De planken vloer is van wit geschilderd Douglas hout. Hanglampen van groothandel Kaemingk season decorations (verkoopt niet aan particulieren). Overig ingekocht bij groothandel trends & trade, en van de kringloop. ‘Mijn favoriet is De Opslag in Doetinchem.’
vtwonen 12-2019 | Binnenkijken in een boerderij in Aalten keuken hout en beton
De vloer is een originele Escher-vloer uit 1900-1910, destijds heel populair in de streek. De lamp komt van de brocantemarkt in Tongeren. De basis van de keuken is van Ikea. Een vriend zaagde uit een eikenstam lange planken en maakte daar de fronten van, de nerf loopt door. De stoere grepen zijn zelfgemaakte ‘kopietjes’ van de grepen van de varkensschotten op de deel. Het betonnen blad is door Herman en Bas gestort.
vtwonen 12-2019 | Binnenkijken in een boerderij in Aalten keuken kozijn
vtwonen 12-2019 | Binnenkijken in een boerderij in Aalten keuken zwart fornuis

Onder dikke lagen vloerbedekking kwamen ineens

authentieke tegelvloeren vandaan

Vertaalslag

Omdat veel geld is gestoken in de bouwkundige restauratie – isolatie, nieuwe binnenmuren, planken vloeren met vloerverwarming – bleef geen groot budget over voor het interieur, maar daar maalde Greetje niet om. ‘De meeste meubels hebben denk ik niet meer dan enkele euro’s gekost. Ze komen van rommelmarkten en uit kringloopwinkels. Ik vind dat ook leuker. Bij elk item heb ik in mijn hoofd de herinnering waar we het vandaan hebben gehaald.’ Veel is ook zelfgemaakt. Zo vond Greetje de handgrepen op de varkensschotten op de deel zo stoer, dat ze een vriend vroeg die na te maken als keukengreepjes.

vtwonen 12-2019 | Binnenkijken in een boerderij in Aalten slaapkamer wit hout
De slaapkamer van Bas en Greetje werd met oude planken betimmerd, die wit werden geschilderd. Buitenlamp van antiekzaak Second Life in Gaanderen. Herkomst beddengoed onbekend.
vtwonen 12-2019 | Binnenkijken in een boerderij in Aalten buitenkeuken
Op de deel een granieten wasbak uit fabriek waar Bas sloopwerk deed, met grijsgroen geverfde planken van oud hout. In het mondstuk van een oude waterpomp zit een moderne kraan verstopt, die aangaat met oude deurknoppen. Op de vloer oude Waaltjes, dus met laarzen naar binnen lopen is hier geen punt. Mooie eyecatcher: de uitgebloeide berenklauw. De kapstok is zelfgemaakt: op een oude geschilderde plank zijn verschillende haakjes bevestigd. Lijsten en manden van groothandel trends & trade, antieke lichtbollensnoer van de buurvrouw gekregen
vtwonen 12-2019 | Binnenkijken in een boerderij in Aalten gang wit hout
Ook in de hal kwam een authentieke vloer tevoorschijn. Met matte latex werd een antracietkleurige lambrisering aangebracht.
vtwonen 12-2019 | Binnenkijken in een boerderij in Aalten buitentafel
De overkapping werd gebouwd met oude gebinten van de sloop. Door er een paar glazen dakpannen in te zetten, werd het niet te donker in huis. Emaillen lampen van een rommelmarkt. Zinken bakken van groothandel trends & trade op de zelfgemaakte tafel van oud hout.

O dennetak

Inmiddels vieren ze alweer hun vijfde kerst in de verbouwde boerderij. Een feest vol glitter en glans? Ja hoor, daar is Greetje wel voor in. Voor haar werk als stylist voor kerstshows dan. Thuis houdt ze haar versiering graag sober en natuurlijk. ‘Een mooie Pinus-tak in een vaasje, een tak uit de varkenswei boven de tafel op zolder, met een paar groene ballen en de grijsgroene bladeren van hertshoorn erbij; dat vind ik mooi. Groen is sowieso mijn favoriete accentkleur, omdat je daarmee buiten zo mooi naar binnen haalt, dat past hier.’

De meeste meubels hebben niet meer dan enkele euro’s

gekost

Feestidee

DIY: hang een grote tak uit het bos met stevig (staal)draad aan schroefhaken in het plafond en hang er mooi kerstspul en maretak over.

nog meer: binnenkijken