Binnenkijken in een 19e-eeuws herenhuis in Den Haag
In 2015 streken Gill en Nick met drie kinderen neer in het fraaie Haagse Statenkwartier. Toen Gill een makelaar foto’s zag maken van een huis drie deuren verderop, heeft ze meteen actie ondernomen. Een tijd later, op haar verjaardag, kreeg ze het cadeau van haar leven: de sleutel van een 19e-eeuws herenhuis.
bewoner(s): Gill (46, ontwerpster) en Nick (50, consultant), Alana (21), Oliver (18) en Julian (12), labradoodle Lola
waar: Den Haag
soort huis: herenhuis uit 1906
woonoppervlakte: 280 m²

Een puinhoop
Er staan haar nog meer cadeautjes te wachten: het is een 19e-eeuws herenhuis met mooie kozijnen, hoge ornamentplafonds, een antieke trap, marmeren schouwen, paneeldeuren achter de opdekplaten, lambriseringen achter radiatoren en, verborgen onder vijf lagen vloertegels, een authentieke granieten keukenvloer. Alles werd tiptop gerestaureerd, maar dat ging niet zonder slag of stoot. ‘Het interieur was volledig gedateerd, er was zeker veertig jaar niets aan gedaan. We wisten: keuken, badkamer, vloeren, verfwerk moesten worden vernieuwd. Aanvankelijk dachten we eerst het verfwerk te doen en de rest als we er woonden.’ Maar alles bleek verrot, oud en onveilig, dus werd het hele interieur gestript en weer opgebouwd, een proces van negen maanden.




Schetsboek
Gill heeft heel wat potloden versleten tijdens de renovatie. Van de keuken, dé eyecatcher in huis met zijn compositie van kastjes in verschillende maten en kleuren, tot de vijfsterrenbadkamer met zijn koperen bad en op maat gemaakte wasbakken: ze bedacht en ontwierp alles zelf, al krabbelend in haar schetsboek dat daarmee óók fungeerde als tolk tussen haar en de werkmannen. ‘Ik ben altijd gek geweest op mode en interieurs en houd van kleur, textuur en dessins. Ons huis is eigenlijk een verlenging van mijn schetsboek of schildersezel. Ik zie elke muur als een gigantisch, op zichzelf staand canvas. Waar ik ook ben in de ruimte: wat ik vóór me zie moet interessant zijn.’

That’s weird, right?
De inrichting van het klassieke herenhuis is een kleurrijk palet van moderne en vintage meubels, design en vlooienmarktvondsten, kunst en curiosa, handwerk, prints, objecten en textiel, verzameld door de jaren heen en afkomstig van alle continenten. ‘Ik kijk ’s avonds laat weleens naar die tv-programma’s over verzamelaars, en dan stijgt het bloed naar mijn wangen: zo iemand ben ik ook. Een fulltime hamsteraar.’ Groot of klein, duur of budget: Gill is gehecht aan elk stuk in huis en ‘ik kan je van alles precies vertellen waar ik het vandaan heb en wanneer ik het heb gekocht. That’s weird, right? Daardoor hebben alle spullen een verhaal voor me en worden het belangrijke snapshots in time.’ Koop alleen dingen die je mooi vindt en waarvan het je spijt om ze achter te laten in de winkel, adviseert de ontwerpster.

