Benedenwoning van een herenhuis in Den Haag

Ook van een huurwoning kun je iets bijzonders maken, bewijzen Jelle en Theo-Bert. Ze kleedden hun appartement aan met een eigenwijze mix van klassiek, modern, vintage en vergrijsde tinten.

Herenhuis in Den Haag

Twee jaar nadat ze gingen samenwonen in het centrum van Den Haag waren Jelle en Theo-Bert toe aan iets anders: meer ruimte, een leukere buurt, dichter bij het strand. Bij de eerste serieuze makelaarsbezichtiging was het raak. “We kwamen binnen, keken elkaar aan en dachten allebei: ja! Hoge plafonds met ornamenten, een enorme woonkamer-en-suite, een flinke tuin, en een ligging precies tussen het centrum en de zee – beter kon niet,” vertelt Theo-Bert. Ook het karakter trok hen meteen aan, herinnert Jelle zich. “Het was echt een doorleefd huis, alles had gebruikssporen. De witte houten vloer was eigenlijk een ondervloer, de ornamenten waren niet in perfecte staat, sommige marmeren tegels waren gebarsten. De makelaar zei nog: die vloer in de hal moet je vervangen. Maar wij vonden die imperfecties juist mooi!”

Een verbouwing was niet aan de orde, want dat doe je niet zo snel met een huurhuis. En de basis was goed. 
Wat Theo-Bert en Jelle wél deden: het hele huis van top tot teen in donkere tinten verven. Het woongedeelte werd donkergrijsgroen, de slaapkamer antracietblauw, de keuken zelfs zwart. “Daarmee hadden we al geoefend in onze vorige woning, ons ‘testhuis’”, glimlacht Jelle. “We zijn daar steeds donkerder gegaan en ontdekten dat alles in één tint meer rust geeft dan één wand in een bepaalde kleur. Bij Amerikaanse en Franse huizen zie je dat ook vaak.” “Voordeel van dit huis is natuurlijk wel de hoge plafonds en de witte vloeren en houtwerk.”, zegt Theo-Bert. “Dat compenseert. Moest alles donker zijn, dan zou het misschien té worden. Nu is het mooi in balans.”

Bron: vtwonen oktober 2014 | Fotografie Jansje Klazinga

nog meer: binnenkijken