Benedenwoning in Amsterdam

Dit huis is een afspiegeling van de bewoonster en haar manier van leven en werken: creatief, afwisselend, duurzaam en persoonlijk. “Alles wat je hier ziet heeft een verhaal. Hergebruikte materialen, vintage en kunst geven een ruimte een persoonlijk karakter. Er zijn wel een paar strakke lijnen nodig, anders wordt het net het een oma-huis met al die oude spullen.”

Nieuwe kijk op bezit in benedenwoning

Sandra’s inrichting is niet binnen één stijl te vatten. “Het is een mix van spullen uit elke periode van mijn leven. Bij alles wat ik doe, zowel in mijn eigen huis als in mijn werk, ga ik op zoek naar een eigen identiteit, een persoonlijk DNA. Ik houd ervan sfeer te creëren die bij een gemoedstoestand past. Dat had ik als klein meisje al: dan wilde ik plots mijn hele kamer paars schilderen. In mijn huis heeft elke hoek een andere uitstraling. Bij de zetel is het rustig, in de hoek wat drukker.” Toch is er een gemene deler: vrijwel alles is vintage, van de kringloopwinkel, ontwikkeld door jong kunsttalent of een erfstuk.

“Veel twintigers en dertigers denken anders na over bezit. Mensen zijn de wegwerpcultuur beu en willen spullen met een verhaal en een ziel. Heel wat kunstenaars en ontwerpers houden zich bezig met upcycling: van afgedankte of gevonden materialen iets nieuws maken. Of met social design, waarmee oude ambachten en nieuwe vormgeving met een sociaal en duurzaam aspect weer onder de aandacht worden gebracht. Een razend interessante ontwikkeling, vind ik. Zelf pas ik deze manier van werken zowel thuis as in mijn interieurprojecten toe. Zo heb ik voor restaurant Baut in Amsterdam een kroonluchter van lege waterflessen gemaakt. Er werd ook een ‘Paroolvloer’ van oude kranten gecreëerd en een muur werd behangen met covers van het gratis magazine Glamcult. Dat kost vrijwel niets, maar je hebt wel echt iets origineels.”

Bron: vtwonen april 2014 | Fotografie: Brigitte Kroonen | Styling: Sandra Planken

nog meer: binnenkijken