Binnenkijken in een kleurrijk familiehuis in Bloemendaal

Negentig jaar was er niets aan gedaan. Maar Hilda en Daan waren zo overtuigd van dit Bloemendaalse oudje, dat ze, met twee peuters in hun kielzog, de stap wel aandurfden. Het resultaat: een kleurrijk gezinshuis barstensvol sfeer.

kamer ensuite
Blauwe verf op deuren Railings van Farrow & Ball. Juten vloerkleed Crowd in Forest Green van Brinker Carpets. Kruk souvenir uit Tanzania. Gele bank Marktplaats, zelf bekleed. Marmeren salontafel Marktplaats. Oranje bank Sofacompany.com.
eetkamer inspiratie
Vintage rotan loungestoel gekocht bij een garageverkoop. Lampvoet Loods 5, kap Madame Garage. Eettafel Dutch Bone. Blauwe stoelen Kwantum. Zwarte stoel vintage. Plafondlamp Rietveld Licht. Gele plantenpot Colmore Diga. Wandkastje met webbing Ikea. Overig onbekend.

Van Amsterdam naar Bloemendaal

Eerst was er alleen Hilda, op de woonboot in Amsterdam. Toen kwam Daan erbij, en hun oudste twee kinderen zijn er zelfs nog geboren. ‘Maar na de geboorte van Tijl kwam toch echt de wens voor meer ruimte’, blikt Hilda terug. In eerste instantie ging het gezin op zoek in de stad, maar na een lange zoektocht moesten ze concluderen dat wat ze wilden, niet te betalen was in Amsterdam. ‘We hebben onze zoektocht dus buiten de stadsgrenzen voortgezet. Heel veel huizen in Haarlem hebben we bekeken voordat we via een Open Huizen Dag in Bloemendaal belandden. Voor ons redelijk bekend terrein, aangezien we er allebei in de buurt zijn opgegroeid.’

Het was 2010, de economische crisis was in volle gang en de woningmarkt lag op z’n gat. Het bleek een buitenkans voor Hilda en Daan. ‘Dit was pas het tweede huis in Bloemendaal dat we bekeken. Qua prijs paste het in ons budget, maar misschien nog wel belangrijker: het huis voelde meteen goed. De sfeer die hier hing, was fijn. Maar je moest er wel doorheen kunnen kijken. Het huis was nog helemaal in originele staat; er was negentig jaar niets aan gedaan. We hebben het gekocht van de gemeente en zijn daarna meteen begonnen aan een grote opknapbeurt.’

LEES OOK
4x woonidee: leefbaar en speels gezinshuis vol goede vondsten

keuken inspiratie
Muurverf Belgian Wilderness van Pure & Original. Schilderij links zelfgemaakt, rechts van Snar. Bankje, lampen en zwarte barkruk Marktplaats. Rotan barkruk kringloop. Keukenkasten Ikea, geverfd in Railings van Farrow & Ball. Marmeren blad (Fior di Bosco) Lapis Labor. Zwart dienblad achter fornuis familiestuk. Houten beeld van Hilda’s opa. Schildpad cadeau gekregen. Overig onbekend.
zithoek inspiratie
Muurverf Broccoli Brown van Farrow & Ball. Kunstwerk links kringloop, rechts Enkel Art Studio. Bank Ikea, kussen Madam Stoltz. Bijzettafel kringloop, met zelf geplaatste spiegelplaat. Decoratiedobbelsteen en ingelijst portretje familiestuk. Hanglamp Marktplaats.
webbing kast posters
Kastje met webbing Ikea. Palmbomenlamp À La. Verzameling prints en tekeningen kringloop, familiestukken en zelfgemaakt. Eettafel Dutchbone. Beelden op lage kast souvenirs en cadeaus. Opgezette kogelvis Naturalis. Overig onbekend.
Kinderkamer jongens inspiratie
Muurverf Pitch Black van Farrow & Ball. Dekbedovertrek en bijzettafel Ikea. Plaid en vloerkleed Kwantum. Plafond- lamp Karwei. Overig onbekend.

Eerste koophuis

De verbouwing begon met een flinke isolatieronde, hoognodig in het tochtige huis. Beneden werden daarnaast wat muren opengebroken en er kwam een aanbouw aan de originele keuken. Hilda: ‘Verder is een aantal deuren die op de gang uitkwamen, dichtgemaakt. Al het houtwerk hebben we laten schuren en schilderen, maar de muren hebben we zelf geverfd. Ik denk dat er wel acht lagen behang op zaten.’ Ondanks de serieuze aanpak zijn Hilda en Daan maar vijf maanden bezig geweest. ‘We hadden een heel fijne, relaxte aannemer, dus het proces verliep voorspoedig. De grootste klus was eigenlijk het daadwerkelijk uitzoeken van een aannemer. Aangezien dit ons eerste koophuis was, hadden we geen idee waar we op moesten letten. We hebben dus vooraf veel advies ingewonnen en offertes opgevraagd.’ Wat ook hielp, is dat de indeling al snel helder was. ‘Het is niet zo’n heel groot huis, dus het was meteen duidelijk wat waar moest komen. En trouwens: we hadden qua budget ook helemaal geen ruimte om enorm te verbouwen. Het enige wat we dus hebben doorgebroken, is de keuken. En op zolder, van origine één grote ruimte, hebben we twee slaapkamers en een badkamer gemaakt.’ Drie jaar geleden werd het huis nog eens voorzien van een extra uitbouw, waar nu de eettafel staat.

Kringloop

Niet alleen het huis van Hilda en Daan, ook hun interieur is een ode aan oud. ‘Haha, het is hier één grote kringloop’, bevestigt Hilda. ‘Veel komt uit tweedehandswinkels of van Marktplaats. Ik vind het heerlijk om te kijken wat daar allemaal te koop is. Voor mij werkt een bezoek aan de kringloop ontspannend. Natuurlijk ga ik ook regelmatig met lege handen weer weg, maar vaak ook niet. Ik vind het gewoon leuker om iets met een ziel te kopen, iets waaraan je ziet dat het door iemand is gemaakt en dat het heeft geleefd. Ik heb de interesse voor interieur van huis uit meegekregen. Mijn moeder heeft een eigen stijl en is altijd bezig met haar interieur. Iedere paar jaar krijgen haar muren weer een andere kleur of een nieuw behangetje.’ Die drang om te maken, voelt Hilda zelf ook: ‘Creativiteit is een essentieel onderdeel van mijn leven. Mijn motto is: als een ander het kan, kan ik het waarschijnlijk ook. Pas als het niet lukt, vraag ik om hulp. De voldoening is veel groter als je zelf iets maakt en het is heerlijk om iets te creëren. Gelukkig kan ik dat elke dag doen met mijn werk.’

pampusgras
Vloerlamp Madame Garage.

‘Voor mij werkt een bezoek aan de kringloop

ontspannend’

Geen dure items

Hilda was tot een paar jaar geleden nog werkzaam als marketeer, maar gooide het roer om toen ze de kans kreeg om van haar hobby – mooie spullen vinden en verzamelen – haar werk te maken. Samen met vriendin Else startte ze Madame Garage, waarmee ze hun vintage vondsten aan een nieuwe eigenaar hielpen. ‘In het proces van uitruimen en verzamelen kwamen Else en ik vaak mooie meubels, lampen en accessoires tegen, waaronder veel bijzondere vazen. Zonde en té leuk om weg te gooien. Zo kwamen we op het idee om er lampen van te maken.’ Inmiddels is Madame Garage uitgegroeid tot heuse lampenbar, waar Else en Hilda nieuwe lampen maken van oude kappen en voeten. ‘Else is de jutter en zoekt naar van alles en nog wat, ik maak de lampvoeten. In ons atelier kun je je eigen lamp samenstellen: kappen en voeten zijn apart geprijsd waardoor je echt alles met elkaar kunt combineren.’

Precies die insteek – verschillende stijlen door elkaar – is wat Hilda’s woonsmaak typeert. “Wat mijn interieurstijl is? Werkelijk geen idee. Ik heb alles wat je hier ziet bij elkaar gescharreld. Als je datgene wat je koopt zelf leuk vindt, past het vaak bij elkaar. Verder ben ik niet zo kritisch, ik neem vrij snel een beslissing. Ik ben ook niet gehecht aan spullen. Bij ons thuis staan geen dure items waarvoor we lang hebben moeten sparen, of designstukken. In mijn ogen zijn meubels gebruiksartikelen. Als iets kapot is, vervang ik het. In principe zou alles dus de deur uit mogen – maar liever niet natuurlijk, haha.’

Waar Hilda wél aan hecht in huis? ‘Ik geniet optimaal van de zomers in dit huis. Dan schuif ik de deuren van de aanbouw open of ik ga op het terras zitten. Bloemendaal is sowieso een heerlijke plek om te wonen. Op een zonnige dag ontbijten we hier op het strand en als het druk wordt, gaan we weer lekker naar huis. Er valt natuurlijk altijd wel iets te wensen op woongebied, maar op dit moment zijn we helemaal tevreden.’

slaapkamer groen inspiratie
Muurverf Studio Green van Farrow & Ball. Rotan wandkastje Madam Stoltz. Sterrenlamp Hema. Nachtkastje en dekbedovertrek Ikea. Lamp Madame Garage. Kussen en plaid Kwantum.
kastdeuren inspiratie hout
Deze oude kastdeuren zaten verstopt achter panelen. Hilda plaatste er zelf handgrepen op.

LEES OOK
Binnenkijken in een kubusvormige woning in Johannesburg

nog meer: binnenkijken