Binnenkijken in een bovenetage op het KNSM-eiland in Amsterdam
Dankzij een uitgekiende mix van vormen, lijnen en retro design baadt het huis van Aart en Greetje in serene rust. Maar nooit voor lang. ‘Dan gooit Greet alles door elkaar en beginnen we opnieuw.’
bewoner(s): Aart en Greetje
waar: Amsterdam
soort huis: Twee bovenetages van het Piraeus-gebouw op het KNSM-eiland, gebouwd in 1994
woonoppervlakte: 115 m²
KNSM-eiland
Toen Aart en Greetje 23 jaar geleden naar het KNSM-eiland verhuisden, was het nog een afgelegen gebied, vertelt Aart. ‘Er waren nauwelijks winkels en bomen, alleen wat oude havengebouwen, en twee nieuwe, immense complexen.’ Waaronder het beroemde Piraeus-gebouw van Kollhoff en Rapp, met zijn kenmerkende schuine daklijn – toen nog een noviteit. Aart en Greetje kregen er noodgedwongen twee bovenetages toegewezen, omdat hun woning in Oost werd gesloopt. Een voltreffer, bleek later.
Schuin glazen dak
Ze vielen direct voor de hoogte, de openheid en het licht. Om het open, speelse karakter te versterken haalden ze alle deuren weg. De rust werd hersteld met wit gestucte muren die ze bewust niet verfden (‘tegen die zanderige wittint kan geen verf op’), het schuine houten plafond lieten ze ongemoeid. ‘Anders werd het té licht, en dat noestige hout geeft karakter; het voelde, ook door al het water rondom, een beetje als een vakantiehuis’, zegt Greetje.
Designmeubels verzamelen
Een liefde voor design ontstond voor het stel in 1976 met de aanschaf van een buizenfauteuil van Gispen, vertelt Aart. ‘We trokken hem weg tussen de huisraad bij het Leger des Heils; hij viel op door zijn klare lijn en zat heerlijk. Sindsdien hebben we ons interieur langzaam opgebouwd uit meubels en lampen van designers als Noguchi, Eames, Jacobsen, Saarinen, Colombo en Castiglioni. Simpele, functionele, vaak ranke ontwerpen, met strakke of juist vloeiende lijnen.’ Dure designaankopen compenseert het stel deels met Ikea-spullen en andere slimme vondsten.
Flexibel interieur
Een groot voordeel is dat Greetje als ex-modeontwerpster handig is met de naaimachine. Ze stikte smalle lopers aan elkaar tot royale vloerkleden, naaide zelf de gordijnen en bekleedde de standaard bedombouw met een stof met speels motief. Ondanks de veelheid aan vormen, patronen en markante ontwerpen, hangt in het huis een serene rust. Wat helpt is dat alle ontwerpen uit dezelfde periode komen, denkt Aart. ‘Je voelt dat ze iets met elkaar te maken hebben. En verder is het trial-and-error. Ik zie een interieur als een bonk klei die je aan alle kanten indeukt en uittrekt, net zolang tot er iets ontstaat dat ruimtelijk, elegant en uitdagend is, in balans met elkaar.’ Nu, na 23 jaar, is de inrichting volgroeid, vinden ze. ‘Niet dat er geen beweging meer in zit. Af en toe gooit Greet alles door elkaar, en beginnen we opnieuw.’
Shop in de stijl van…
Bron: vtwonen binnenkijken 03-2020 | Styling Rob Jansen | Fotografie Dennis Brandsma | Tekst Amber van Rijn