Binnenkijken bij twee karaktervolle keukens

Omschrijving:

Een keuken moet iets vertellen over wie er in leeft en werkt. Niet de keukenbouwer maar de keukengebruiker moet er zijn identiteit in terugvinden. Vanuit die visie werkt Frank Tack de meest persoonlijke keukens en interieurs uit. Ieder keukenontwerp kenmerkt zich door sobere lijnen, rustige kleuren en natuurlijke materialen. Al is die soberheid in zekere zin ook slechts schijn. Bij nader toezicht onthullen de keukens immers ook baanbrekende en innovatieve inzichten en technieken.

 (In samenwerking met Frank Tack)

Moeraseik en luikringen

Een jong gezin met twee kinderen uit Lebbeke klopte bij Frank Tack aan om voor hun nieuwbouwwoning een keuken op maat uit te werken. Rekening houdend met slechts enkele stijlwensen van de toekomstige bewoners, mochten de interieurarchitecten hun talenten en vaardigheden de vrije loop laten. Ongewoon maar heel geslaagd is de materiaalkeuze voor de keukenkasten. Zowel qua textuur als qua tint is de moeraseik een unieke, minder courante fineerhoutsoort. Nog een originele en plaatsbesparende vondst, zijn de inklappende grepen, die eigenlijk luikringen zijn die gewoonlijk op boten worden gebruikt. Voor de werkbladen viel de keuze op 50 mm dikke en verouderde gris catalan, een grijsblauwe, onderhoudsvriendelijke natuursteen waarin de vele fossielen een heel decoratieve touch geven.

Nissenwand

In hun vorige woonst hadden de bewoners al een Amerikaanse koelkast die ze graag mee wilden verhuizen naar de nieuwe keuken. De koelkast werd daarom ingewerkt in een vrije wand die werd opgetrokken in constructieblokken. De wand bood meteen ook ruimte voor drie mooie rechthoekige nissen waarin de bewoners glaswerk, fotokadertjes of schoolwerkjes van hun jonge kinderen kunnen zetten. Links en rechts van de wand is er een doorgang naar de extra bergruimte. Daar werden ook alle tellers en meterkasten netjes weggestopt en is er plaats voor een wijnkoeler, een bewonersvestiaire en een schoenenkast.

Greeploos

Voor een jong gezin met twee kinderen uit de Vlaamse Ardennen ontwierpen de interieurarchitecten van Frank Tack een keuken met een eerder landelijke uitstraling. Toch combineert ook deze keuken verschillende stijlkenmerken en praktische vondsten tot een hoogst unieke mix, waardoor iedere klassieke keukenomschrijving eigenlijk vervalt. Ongewoon voor een keuken die zich op het eerste zicht als ‘landelijk’ aandient, is bijvoorbeeld dat alle lage fronten greeploos zijn. Het ontbreken van conventionele handgrepen vergroot het gevoel van ruimte en bewegingsvrijheid dat in deze keuken sowieso al sterk aanwezig is doordat hij tot in de nok van de woning open is. Discreet maar visueel heel effectief is ook de keuze voor variabele afstanden tussen de groeven op de eiken fronten, wat een heel naturel aanvoelend plankeneffect creëert. De ingebouwde eiken kolomkast links van de kookwand kreeg een klassieke kroonlijst. Ze gaat open met chemin de fer-deurkrukjes en verbergt de koelkast en de diepvriezer. In plaats van door ontsierende metalen ventilatieroosters, komt de verluchting binnen via houten groeven die in de plint werden gefreesd.
Dé blikvanger in deze keuken is het Lacanche-fornuis in de opvallende kleur Bourgondisch Rood. Die kleur wordt passend herhaald in de zitting van de vier stoelen aan het spoel- en aanziteiland. Alle werkbladen, de spoelbak en de brede spatwand in het kookgedeelte werden uitgevoerd in gris catalan.

In details herkent men de meester

De porseleinen hendels van de tweegreepsmengkraan van Perrin & Row doen heel retro aan en vermijden een al te metalen aanblik. Boven de spatwand van het kookgedeelte werden zwarte zelliges gezet, terwijl links en rechts in de stijlwanden extra opbergruimte werd voorzien. Aan de overzijde van de keuken werd een volledige vlakke kastenwand gemaakt die de deuren naar de kelder en de berging verbergt. In het midden zit ook een schuifwand die bij het openschuiven toegang biedt tot eikenhouten uittreklades, een koffiekast en een hogedrukstoomoven. Alle kastfronten aan deze keukenzijde, evenals de stijlen en de dampkapwand aan het kookgedeelte, werden met een borstelstreeptechniek geverfd, een mooie hedendaagse verwijzing naar de oude kalkverftechnieken. Een bijna drie meter lange massieve eikenhouten tafel in een eigentijds ontwerp vervolledigt de wondermooie keuken.

Over Frank Tack

Frank Tack is een familiebedrijf, gespecialiseerd in leefkeukens en totaalinterieur. Van ontwerp over productie tot en met plaatsing en kleuradvies. Frank Tack staat voor: 100% maatwerk, tijdloze en sfeervolle ontwerpen, natuurlijke en warme materialen, vakmanschap en duurzame productie en afwerking. Bekijk hier hun projecten.

Bron: in samenwerking met Frank Tack | Fotografie Bieke Claessens

Laat jouw huis zien
Heb jij een keuken waar je supertrots op bent? vtwonen is benieuwd! Upload foto’s van jouw keuken deel het met ons. Net je keuken verbouwd? We zien ook graag hoe de situatie eerst was! Maar alleen foto’s kijken kan natuurlijk ook. Leuk als je dan een reactie achterlaat!